Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu (CROSBI ID 148507)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela
hrvatski
Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu
Cilj ovoga rada bio je odrediti održivost mesa lubina tijekom njegove pohrane na ledu u trajanju od 12 dana praćenjem senzornih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara kakvoće i higijenske ispravnosti. U tu je svrhu pretraženo 30 lubina 2., 4., 6., 9. i 12. dana pohrane na ledu na 3 C. Senzorna ocjena kvalitete provedena je Quality Index Method testom (QIM) izrađenom za lubina, Dicentrarchus labrax (Icelandic Fisheries Laboratories) i Market testom. Uzorci ribe su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, psihrotrofnih i Pseudomonas spp. Također su mjerene vrijednosti pH i amonijaka. Količina amonijaka povećavala se tijekom pohrane i tako pratila promjenu senzornih svojstava ribe, te su uzorci ribe na kraju našeg istraživanja s 16, 1 mg% amonijaka, ocijenjeni kao riba ugrožena od kvarenja. Usporedo s porastom odstupanja od svojstvenoga izgleda i mirisa svježeg lubina, rastao je i broj psihrotrofnih bakterija i Pseudomonas spp.
lubin ; održivost ; kvaliteta
nije evidentirano
engleski
Quality of sea bass meat during storage on ice
nije evidentirano
sea bass ; shelf-life ; quality
nije evidentirano