Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu (CROSBI ID 148507)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 1; 44-49

Podaci o odgovornosti

Bojanić, Krunoslav ; Kozačinski, Lidija ; Filipović, Ivana ; Cvrtila Fleck, Željka ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela

hrvatski

Kvaliteta mesa lubina tijekom pohrane na ledu

Cilj ovoga rada bio je odrediti održivost mesa lubina tijekom njegove pohrane na ledu u trajanju od 12 dana praćenjem senzornih, fizikalno-kemijskih i mikrobioloških parametara kakvoće i higijenske ispravnosti. U tu je svrhu pretraženo 30 lubina 2., 4., 6., 9. i 12. dana pohrane na ledu na 3 C. Senzorna ocjena kvalitete provedena je Quality Index Method testom (QIM) izrađenom za lubina, Dicentrarchus labrax (Icelandic Fisheries Laboratories) i Market testom. Uzorci ribe su pretraženi na ukupni broj aerobnih mezofilnih bakterija, psihrotrofnih i Pseudomonas spp. Također su mjerene vrijednosti pH i amonijaka. Količina amonijaka povećavala se tijekom pohrane i tako pratila promjenu senzornih svojstava ribe, te su uzorci ribe na kraju našeg istraživanja s 16, 1 mg% amonijaka, ocijenjeni kao riba ugrožena od kvarenja. Usporedo s porastom odstupanja od svojstvenoga izgleda i mirisa svježeg lubina, rastao je i broj psihrotrofnih bakterija i Pseudomonas spp.

lubin ; održivost ; kvaliteta

nije evidentirano

engleski

Quality of sea bass meat during storage on ice

nije evidentirano

sea bass ; shelf-life ; quality

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (1)

2009.

44-49

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina

Poveznice