Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi (CROSBI ID 148506)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Pinter, Nino ; Kozačinski, Lidija ; Njari, Bela ; Mioković, Branimir ; Cvrtila Fleck, Željka ; Dobranić, Vesna ; Filipović, Ivana ; Zdolec, Nevijo
hrvatski
Kakvoća i zdravstvena ispravnost mesnih konzervi
U radu su prikazani rezultati kemijske, mikrobiološke i pretrage na teške metale mesnih konzervi proizvedenih u dva različita proizvodna pogona. Proizvođač A imao je implementiran HACCP sustav, za razliku od proizvođača B koji je sustav tek uvodio. Prlikom nadzora i tijekom uskladištenja prigovoreno je kakvoći i zdravstvenoj ispravnosti u 3, 7 % svih pretraženih uzoraka, proizvoda proizvođača B. RAzlozi su bili odstupanje u kakvoći proizvoda (povećana količina vode i masti), izdvajanje masti iz sadržaja proizvoda, pojava šupljina u sadržaju, te korozija na poklopcu, šaovima i plaštu limenke. U proizvodima proizvođača B utvrđena je i povećana količina dodanih polifosfata što utječe na zdravstvenu ispravnost proizvoda. Na istovjetne proizvode proizvođača A nije bilo primjedbi prilikom nabave i uskladištenja. Svi su pretraženi uzorci oba proizvođača bili mikrobiološki ispravni. Prema rezultatima na teške metale u konzervama od usitnjenog mesa oba proizvođača nisu utvrđeni cink, kositar, olovo i arsen.
mesne konzerve; kakvoća; zdravstvena ispravnost
nije evidentirano
engleski
Quality and hygienic correctness of meat cans
nije evidentirano
meat cans; quality; health safety
nije evidentirano