Laktobacili u higijeni hrane (CROSBI ID 148505)
Prilog u časopisu | stručni rad
Podaci o odgovornosti
Samac, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Mioković, Branimir ; Dobranić, Vesna
hrvatski
Laktobacili u higijeni hrane
U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja, tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine vrste laktobacila « specijalizirane» su za primjenu u nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema drugim bakterijama, laktobacili unapređuju mikrobiološku stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije mogu primijeniti i u konzerviranju « nefermentirane» hrane čime joj se znatno produžuje rok trajanja.
laktobacili; hrana; higijena
nije evidentirano
engleski
Lactobacilli in food hygiene
nije evidentirano
lactobacilli; food; hygiene
nije evidentirano