Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Laktobacili u higijeni hrane (CROSBI ID 148505)

Prilog u časopisu | stručni rad

Samac, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Mioković, Branimir ; Dobranić, Vesna Laktobacili u higijeni hrane // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, 11 (2009), 1; 37-39

Podaci o odgovornosti

Samac, Damir ; Kozačinski, Lidija ; Zdolec, Nevijo ; Njari, Bela ; Hadžiosmanović, Mirza ; Filipović, Ivana ; Mioković, Branimir ; Dobranić, Vesna

hrvatski

Laktobacili u higijeni hrane

U higijeni i tehnologiji namirnica gotovo sve vrste unutar skupine mliječnokiselinskih bakterija imaju svoje značenje, kako u pozitivnom (fermentacija, antimikrobno djelovanje, senzorna svojstva proizvoda, probiotski učinak) tako i u negativnom smislu (bakterije kvarenja, tvorci biogenih amina, antimikrobna rezistencija). Pojedine vrste laktobacila « specijalizirane» su za primjenu u nekim fermentiranim mliječnim ili mesnim proizvodima u kojima ispoljavaju svoj poželjni učinak u pogledu stvaranja ciljanih senzornih svojstava gotovih proizvoda. Osim toga, sintetiziranjem tvari koje djeluju kompetitivno prema drugim bakterijama, laktobacili unapređuju mikrobiološku stabilnost proizvoda. Ti se mehanizmi mikrobne inhibicije mogu primijeniti i u konzerviranju « nefermentirane» hrane čime joj se znatno produžuje rok trajanja.

laktobacili; hrana; higijena

nije evidentirano

engleski

Lactobacilli in food hygiene

nije evidentirano

lactobacilli; food; hygiene

nije evidentirano

Podaci o izdanju

11 (1)

2009.

37-39

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Veterinarska medicina