Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Ispitivanje odnosa motoričkog i tehničkog nivoa elemenata u procesu spašavanja na moru (CROSBI ID 763005)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Dodig, Miroslav ; Tićac, Ante ; Dević, Veljko Ispitivanje odnosa motoričkog i tehničkog nivoa elemenata u procesu spašavanja na moru // Projekt pomorsko i riječno brodarstvo, luke i pristaništa. Šifra projekta 1.07.03, Na zadatku ; Šifra zadatka 1.07.03.00.03. (Voditelj zadatka Dodig, Miroslav). 1991.

Podaci o odgovornosti

Dodig, Miroslav ; Tićac, Ante ; Dević, Veljko

hrvatski

Ispitivanje odnosa motoričkog i tehničkog nivoa elemenata u procesu spašavanja na moru

Cilj istraživanja je usmjeren na istraživanje relacija između motoričkih sposobnosti organizma i nekih predvidivih radnji u procesu spašavanja na moru. Osnovni ciljevi su formulirani u pravcu istraživanja varijabiliteta i kovarijabiliteta motoričkih sposobnosti organizma u odnosu na neke predvidive radnje u procesu spašavanja na moru. Istraživanje utjecaja i značaja motoričkih sposobnosti organizma u procesu spašavanja na moru, ten a istraživanju određenih zakonitosti utjecaja motoričkih sposobnosti organizma u rješavanju određenih radnji u procesu spašavanja na moru. Obzirom na postavljene ciljeve, sadržaj istraživanja je usmjerena na utvrđivanje korelativnih i prediktivnih vrijednosti motoričkih sposobnosti organizma u odnosu na određene svojstva nekih predvidivih radnji u procesu spašavanja na moru. Utvrđivanje doprinosa i značaja pojedinih motoričkih sposobnosti organizma u predviđanju uspješnosti u rješavanju određenih radnih zadataka u procesu spašavanja na moru. Prema ciljevima i sadržaju istraživanja određena je i metodologija koja je usmjerena na definiranje uzoraka ispitanika, uzorak varijabli, postupci i dinamika istraživanja i metode obrade dobivenih rezultata istraživanja. Izvršen je izbor uzorka ispitanika (129) iz populacije studenata koji usmjeravaju pomorska zanimanja. Izvršen je izbor uzorka varijabli i izvršeno mjerenje unutar definiranih skupova varijabli: 1. Skup varijabli motoričkih sposobnosti organizma (definiran je baterijom od 24 motorička testa) 2. Skup varijabli predvidivih radnih zadataka u procesu špašavanja na moru (definiran je baterijom od 6 testova integriranih u varijablu spašavanja na moru) Testiranja i mjerenja obavljena su u odgovarajućim prostorima i na motornom brodu (m/b) „ TUHOBIĆ“ i m/b „ JADRAN EXPRESS“ Jugolinija-Rijeka. Metode obrade podataka temelje se na postavljenim hipotezama, a primjenjena je multipla regresijska analiza, primjenom programa „ STAT-PACK“ . Rezultati su obrađeni u računskom Centru u Fakultetu za pomorstvo i saobraćaj u Rijeci. Dobiveni rezultati ukazuju da postoji značajna povezanost između osnovnih i specifičnih motoričkih sposobnosti organizma sa pojedinim elementima predviđenih radnji spašavanja kao i sa simuliranim procesom spašavanja na moru. Najveći doprinos efikasnosti rješavanja pojedinih elemenata predvidivih radnji spašavanja i u samom procesu spašavanja na moru, imaju motoričke sposobnosti koje se manifestiraju kao koordinacija pokreta, brzina pokreta, eksplozivna i repetitivna snaga, ravnoteža i fleksibilnost organizma. Značajniji doprinos imaju i motoričke sposobnosti manifestirane kao kretne strukture plivanja, ronjenja, penjanja i spuštanja po različitim napravama. Generalno, motoričke sposobnosti organizma svojom distribucijom i konfiguracijom određuju efikasnost spašavanja na moru, i u nekim radnjama spašavanja predstavljaju limitirajući čimbenik za uspješno spašavanje na moru.

testiranje; motorički i tehnički nivo; elementi u procesu spašavanja na moru; relacije

nije evidentirano

engleski

Testing the Relation between Motor and Technical Level of Elements in the Process of Life-Saving at Sea

nije evidentirano

testing; motor and technical level; elements in the process of life-saving at sea; relation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Projekt pomorsko i riječno brodarstvo, luke i pristaništa. Šifra projekta 1.07.03, Na zadatku ; Šifra zadatka 1.07.03.00.03. (Voditelj zadatka Dodig, Miroslav)

1991.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Pedagogija