Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 386100

Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N


Uher, Darko; Štafa, Zvonimir; Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato; Gršić, Kristina; Županac, Gordana
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N // Mljekarstvo, 59 (2009), 1; 48-56 (međunarodna recenzija, članak, znanstveni)


Naslov
Utjecaj roka košnje na gospodarska svojstva krmnog sirka Grazer N
(The effect of cutting regime on economy properties of fodder sorghum Grazer N)

Autori
Uher, Darko ; Štafa, Zvonimir ; Konjačić, Miljenko, Komesarović, Mato ; Gršić, Kristina ; Županac, Gordana

Izvornik
Mljekarstvo (0026-704X) 59 (2009), 1; 48-56

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Krmni sirak; rok košnje; prinos zelene mase; prinos suhe tvari; hranidbena vrijednost
(Forage sorghum; cutting time; green mass yield; dry matter yield; forage quality)

Sažetak
Hibridi krmnog sirka vrlo se dobro uklapaju u slijed proizvodnje kvalitetne krme na obiteljskim gospodarstvima. Mogu se sijati nakon skidanja ozimih, ranih jarih kultura ili strnih žitarica. Ovisno o roku sjetve i oborinama, za upotrebu prispijevaju tijekom ljeta kada je zbog suše malo zelene krme za izravnu hranidbu stoke. Koriste se za zelenu krmu izravno s polja sve do jesenskih mrazova, i to u više otkosa. Viškovi proizvedene krme se siliraju. Tako se tijekom ljeta zadovolje potrebe za kvalitetnom krmom, a po jedinici površine proizvede se više kvalitetne krme tijekom vegetacije. Cilj istraživanja provedenih u 2003. i 2004. godini na pokušalištu Agronomskog fakulteta u Zagrebu bio je utvrditi prinos zelene mase i suhe tvari te hranidbenu vrijednost krmnog sirka (hibrid Grazer N) u različitim fazama rasta i razvoja. Najveći prinosi zelene mase (90, 70 t ha-1) i suhe tvari (27, 40 t ha-1) krmnog sirka ostvareni su u fazi metličanja. Najveći sadržaj sirovih bjelančevina (13, 35 %) ostvaren je kod visine krmnog sirka od 100 cm, a s odmicanjem vegetacije značajno se smanjivao. Najveći sadržaj sirovih vlakana (31, 20 %) ostvaren je u metličanju krmnog sirka.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Science Citation Index Expanded (SCI-EXP)
    • SCI-EXP, SSCI i/ili A&HCI
  • Scopus


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • AGRICOLA
  • CAB ABSTRACTS, FOOD SCIENCE & TECHNOLOGY ABS, AGRIS, CA SEARCH: CHEMICAL ABSTRACTS