Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 385936

Prisutnost i štete vrsta podporodice Cetoniinae u voćnjacima breskve u Ravnim kotarima


Ražov, Josip; Barić, Božena; Tóth, Miklós
Prisutnost i štete vrsta podporodice Cetoniinae u voćnjacima breskve u Ravnim kotarima // Zbornik sažetaka, 4. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Rovinj, 4 -6 ožujka 2009.
Rovinj, Hrvatska, 2009. str. 78-79 (predavanje, nije recenziran, sažetak, ostalo)


Naslov
Prisutnost i štete vrsta podporodice Cetoniinae u voćnjacima breskve u Ravnim kotarima
(The presence and damage levels of the beetles from the Cetoniinae subfamily in the peach orchards in Ravni kotari region)

Autori
Ražov, Josip ; Barić, Božena ; Tóth, Miklós

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, ostalo

Izvornik
Zbornik sažetaka, 4. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem, Rovinj, 4 -6 ožujka 2009. / - , 2009, 78-79

Skup
4. Znanstveno - stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 04 - 06.03.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Cetoniinae; cetonia aurata; Potosia cuprea; štete; breskve
(Cetoniinae; cetonia aurata; Potosia cuprea; damages; peaches)

Sažetak
Breskva i nektarina zauzimaju značajno mjesto u voćarskoj proizvodnji u Ravnim kotarima. Procjenjuje se da se na ovom području trenutno uzgaja nešto preko 200 ha, uz tendenciju porasta podizanja novih nasada. Uz poznate štetnike koji se u manjoj ili većoj mjeri javljaju svake godine, posljednjih desetak godina neki kukci koji se do sada i nisu smatrali osobito štetnima, u pojedinim godinama počinju uzrokovati i značajnije štete. Ovo je slučaj i sa zlatnim marama (Cetonia aurata L. i Potosia cuprea Fabricius). Ovi kukci u literaturi se vrlo malo spominju, većinom uz navode kako se nalaze na cvjetovima i zrelom slatkom voću, ali bez navoda imalo ozbiljnijih šteta. Posljednjih godina primijećeno je da gotovo svake godine uzrokuju određene štete na plodovima breskve i nektarine u zriobi, te takvi plodovi gube tržišnu vrijednost. Kako se štete javljaju u zriobi, tretiranje insekticidima ne dolazi u obzir zbog karence. Praćenjem dinamike populacije zlatnih mara i analizom šteta na lokalitetu Prkos u razdoblju 2005. – 2007. godine došli smo do zaključka da se zlatne mare u najvećoj mjeri javljaju u vrijeme dozrijevanja plodova, te da na plodovima mogu uzrokovati ekonomski značajnije štete. U ovom razdoblju zabilježene su štete i do 8 %. Korištene su lovke s atraktantom Csalomon VARb3k&reg ; , te su štete izračunate prema vlastitoj metodici i formuli.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Ustanove
Sveučilište u Zadru