Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 384860

Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša


Lalić, Alojzije; Kovačević, Josip; Šimić, Gordana; Abičić, Ivan; Lenart, Lidija
Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša // ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (ur.).
Osijek: Poljoprivredni fakultet Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009. str. 335-339 (poster, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Parametri kakvoće jeĉ ma i slada obzirom na sinergiju genotipa i okoliša
(The quality parameters of barley malt and grain considering genotype and environment sinergy)

Autori
Lalić, Alojzije ; Kovačević, Josip ; Šimić, Gordana ; Abičić, Ivan ; Lenart, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
ZBORNIK RADOVA/PROCEEDINGS Agroekologija i ekološka poljoprivreda Agroekonomika i agrosociologija Genetika, oplemenjivanje bilja i sjemenarstvo Povrćarstvo / Prof.dr.sc. Sonja Marić, prof.dr.sc. Zdenko Lončarić - Osijek : Poljoprivredni fakultet Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2009, 335-339

ISBN
978-953-6331-67-3

Skup
44. HRVATSKI I 4. MEĐUNARODNI SIMPOZIJ AGRONOMA/ 44th CROATIAN AND 4th INTERNATIONAL SYMPOSIUM ON AGRICULTURE

Mjesto i datum
Opatija, Republika Hrvatska, 16. - 20. veljače 2009.

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Jari ječam; sorta; urod zrna; kakvoća zrna i slada; GEI
(Spring barley; variety; grain yeld; malt and grain quality; GEI)

Sažetak
U pokusima s četiri sorte jarog ječma (Astor, Fran, Matej i Scarlett) tijekom pet godina (2004.-2008.) na dva lokaliteta (Osijek i Nova Gradiška) provedena su istraživanja uroda zrna, hektolitarske mase, sadržaja proteina i škroba, sadržaja ekstrakta (EF), razlike ekstrakta između fine i grube meljave(DEF), viskoznosti sladovine (VIS), friabilnosti (FRI), Kolbachovog indeksa (KI), dijastatske snage (DWP), α -amilaze (LA) i β -glukanaze (BGLU). Značajan (P≤ 0, 05) učinak na urod zrna, hektolitarsku masu zrna, sadržaj proteina i škroba, EF, FRI, DWP, LA i BGLU imala je godina uzgoja i sorta. Značajne razlike između lokaliteta procijenjene su za hektolitarsku masu zrna, sadržaj bjelančevina, sadržaj škroba, EF i FRI.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730718-0550 - Genotipizacija i razvoj germplazme pivarskog i krmnog ječma (Alojzije Lalić, )
073-0731674-0552 - Fiziologija stresa i gospodarska svojstva različitih kultivara pšenice i ječma (Josip Kovačević, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek,
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek