Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja (CROSBI ID 352317)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Lukić, Boris
Kušec, Goran
hrvatski
Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja
Kakvoća mesa složeni je pojam koji se danas koristi za opisivanje ukupnih svojstava mesa. Izraz „ kakvoća mesa“ se postepeno razvijao razvojem suvremene zootehničke znanosti, ali i povećanjem zahtjeva krajnjih potrošača mesa. Definiranje izraza kvaliteta mesa tijekom povijesti nailazilo je na brojne poteškoće zbog kojih su neki zagovarali i tezu da je ovaj pojam nemoguće sveobuhvatno definirati. (Jul 1973). Sam pojam kvaliteta vrlo je širok i teško ga je jednoznačno opisati tako da bi zadovoljio sve zainteresirane strane, jer se razlikuje s obzirom na razinu proizvodnje, namjenu, tržište i slično. Jednu od najprihvaćenijih definicija kvalitete mesa dao je Hofmann (1994) koji je kvalitetu mesa opisao kao zbir svih senzorskih, nutritivnih, higijensko-toksikoloških i tehnoloških svojstava mesa. Poboljšanje genetske osnove svinja, kao najutjecajnijeg parametra na kakvoću svinjskog mesa, predstavlja osnovni cilj razvoja uzgojnih programa u svinjogojskoj proizvodnji mnogih zemalja. Ti se programi temelje na selekciji unutar čistih pasmina, dok se stvaranjem linija i različitim kombinacijama križanja proizvodi potomstvo s izraženim heterozis efektom. U svinjogojstvu postoje različite sheme uzgojnih piramida. Na vrhu piramide nalaze se nukleusi kojima je cilj proizvodnja muških i ženskih rasplodnih svinja za reproduktivna stada. Reproduktivna stada proizvode F1 križanke za rasplod i križane nerastove za komercijalna stada. Selekcija u nukleusima provodi se s ciljem stvaranja genotipova koji će križanjem u reproduktivnim i komercijalnim stadima ostvariti maksimalni heterozis efekt. Od brojnih poznatih hibrida u svijetu, u Republiku Hrvatsku su uvezene i koriste se: Hypor, TOPIGS, Suffolk i PIC svinje. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati kakvoću svinjskog mesa križanaca koji potječu od zajedničke linije Camborough 23, te efekta terminalnog sparivanja s nerastom PIC 337, uz procjenu pozitivnih i negativnih učinaka na kakvoću svinjskog mesa.
svinje ; hibridi ; kakvoća mesa ; svojstva kakvoće trupa
nije evidentirano
engleski
Meat quality of hybrid pigs
nije evidentirano
pigs ; hybrid ; meat quality ; carcass quality traits
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
04.03.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek