Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja (CROSBI ID 352317)

Ocjenski rad | diplomski rad

Lukić, Boris Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja / Kušec, Goran (mentor); Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Lukić, Boris

Kušec, Goran

hrvatski

Istraživanje kakvoće mesa hibridnih svinja

Kakvoća mesa složeni je pojam koji se danas koristi za opisivanje ukupnih svojstava mesa. Izraz „ kakvoća mesa“ se postepeno razvijao razvojem suvremene zootehničke znanosti, ali i povećanjem zahtjeva krajnjih potrošača mesa. Definiranje izraza kvaliteta mesa tijekom povijesti nailazilo je na brojne poteškoće zbog kojih su neki zagovarali i tezu da je ovaj pojam nemoguće sveobuhvatno definirati. (Jul 1973). Sam pojam kvaliteta vrlo je širok i teško ga je jednoznačno opisati tako da bi zadovoljio sve zainteresirane strane, jer se razlikuje s obzirom na razinu proizvodnje, namjenu, tržište i slično. Jednu od najprihvaćenijih definicija kvalitete mesa dao je Hofmann (1994) koji je kvalitetu mesa opisao kao zbir svih senzorskih, nutritivnih, higijensko-toksikoloških i tehnoloških svojstava mesa. Poboljšanje genetske osnove svinja, kao najutjecajnijeg parametra na kakvoću svinjskog mesa, predstavlja osnovni cilj razvoja uzgojnih programa u svinjogojskoj proizvodnji mnogih zemalja. Ti se programi temelje na selekciji unutar čistih pasmina, dok se stvaranjem linija i različitim kombinacijama križanja proizvodi potomstvo s izraženim heterozis efektom. U svinjogojstvu postoje različite sheme uzgojnih piramida. Na vrhu piramide nalaze se nukleusi kojima je cilj proizvodnja muških i ženskih rasplodnih svinja za reproduktivna stada. Reproduktivna stada proizvode F1 križanke za rasplod i križane nerastove za komercijalna stada. Selekcija u nukleusima provodi se s ciljem stvaranja genotipova koji će križanjem u reproduktivnim i komercijalnim stadima ostvariti maksimalni heterozis efekt. Od brojnih poznatih hibrida u svijetu, u Republiku Hrvatsku su uvezene i koriste se: Hypor, TOPIGS, Suffolk i PIC svinje. Cilj ovog diplomskog rada je ispitati kakvoću svinjskog mesa križanaca koji potječu od zajedničke linije Camborough 23, te efekta terminalnog sparivanja s nerastom PIC 337, uz procjenu pozitivnih i negativnih učinaka na kakvoću svinjskog mesa.

svinje ; hibridi ; kakvoća mesa ; svojstva kakvoće trupa

nije evidentirano

engleski

Meat quality of hybrid pigs

nije evidentirano

pigs ; hybrid ; meat quality ; carcass quality traits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

04.03.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Biotehnologija, Poljoprivreda (agronomija), Veterinarska medicina