Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa (CROSBI ID 352316)

Ocjenski rad | diplomski rad

Jerković, Ines DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa / Kušec, Goran (mentor); Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Jerković, Ines

Kušec, Goran

hrvatski

DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa

Svojstva koja određuju kvalitetu mesa zbog niskog heritabiliteta izuzetno je teško unaprijediti tradicionalnim selekcijskim metodama, a osim toga mjerenje tih svojstava je složeno, skupo i moguće izvesti jedino post mortem. Osim toga, nedostatak znanja o točnom broju gena koje određuju kvalitativne i kvantitativne karakteristike mesa te o njihovoj međusobnoj interakciji limitirajući su čimbenik potpunog iskorištenja mogućnosti koje nam pruža selekcijski plan. Upravo molekularna genetika svojim alatima koja su u mogućnosti analizirati genetsku varijabilnost na razini DNK molekule nudi rješenja prevladavanja ovih ograničenja. Kako se ovo područje istraživanja u svinjogojstvu intenzivno razvija cilj ovog diplomkog rada bio je dati pregled dosadašnjih saznanja i opisati način njihove primjene kroz na primjeru pretraživanja QTL baze za svinje.

svinje ; geni ; DNA ; QTL baza podataka

nije evidentirano

engleski

DNA metodology in the investigations of pork quality

nije evidentirano

pigs ; genes ; DNA ; QTL database

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

10.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)