DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa (CROSBI ID 352316)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Jerković, Ines
Kušec, Goran
hrvatski
DNA metodologija u istraživanju kvalitete svinjskog mesa
Svojstva koja određuju kvalitetu mesa zbog niskog heritabiliteta izuzetno je teško unaprijediti tradicionalnim selekcijskim metodama, a osim toga mjerenje tih svojstava je složeno, skupo i moguće izvesti jedino post mortem. Osim toga, nedostatak znanja o točnom broju gena koje određuju kvalitativne i kvantitativne karakteristike mesa te o njihovoj međusobnoj interakciji limitirajući su čimbenik potpunog iskorištenja mogućnosti koje nam pruža selekcijski plan. Upravo molekularna genetika svojim alatima koja su u mogućnosti analizirati genetsku varijabilnost na razini DNK molekule nudi rješenja prevladavanja ovih ograničenja. Kako se ovo područje istraživanja u svinjogojstvu intenzivno razvija cilj ovog diplomkog rada bio je dati pregled dosadašnjih saznanja i opisati način njihove primjene kroz na primjeru pretraživanja QTL baze za svinje.
svinje ; geni ; DNA ; QTL baza podataka
nije evidentirano
engleski
DNA metodology in the investigations of pork quality
nije evidentirano
pigs ; genes ; DNA ; QTL database
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
10.09.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek