Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Objektivno utvrđivanje postotka mesa u svinjskim polovicama (CROSBI ID 352314)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ukmar, Robert Objektivno utvrđivanje postotka mesa u svinjskim polovicama / Kušec, Goran (mentor); Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Ukmar, Robert

Kušec, Goran

hrvatski

Objektivno utvrđivanje postotka mesa u svinjskim polovicama

Danas se vrijednost svinjskih polovica u većini zemalja određuje pomoću različitih metoda procjene udjela mišićnog tkiva. Kako se te metode zasnivaju na objektivno utvrđenom udjelu mišićnog tkiva, jasno je da će razlike u distribuciji tkiva, ukoliko postoje unutar određenih populacija svinja, biti jedan od važnijih čimbenika. Stvarni udio tkiva (%) određuje se standardnim postupkom disekcije, odvajanjem tkiva u minimalno 120 polovica, pri čemu je značajno da uzorak polovica mora biti reprezentativan za zemlju ili određeno područje. Prilikom izabiranja metode za predviđanje sastava svinjskih polovica važno je da procjena bude precizna (ne prevelika, praktično prihvatljiva standardna greška) i nepristrana, jer se aplicira na populacijama koje se razlikuju od onih na kojima je procjena zasnovana. Mnogi izračuni nam pokazuju da postoje određene razlike između populacija svinja u pogledu sastava polovica i distribucije tkiva. Dobiveni se parametri koriste u stvaranju jednadžbi za procjenu postotka mišićnog tkiva pri klasifikaciji svinjskih polovica, odnosno za formiranje njihove tržišne cijene, no oni su vrlo bitni i za selekcijski napredak, za hranidbu svinja te za zootehniku uopće.Cilj ovog diplomskog rada bio je utvrditi mesnatost svinjskih polovica koje potječu iz hrvatske populacija svinja prema EU pravilniku (Commission Regulation EC No 1197/2006), te nakon disekcije četiri glavna dijela utvrditi udio mišićnog, masnog i koštanog tkiva u njima, kao i njihov udio u polovici, kako bi se dobio što točniji uvid u njihov sastav.

svinje ; sastav trupa ; metode procjene ; EU referentna metoda

nije evidentirano

engleski

objective determination of leaness in pig carcasses

nije evidentirano

pigs ; carcass composition ; prediction methods ; EU reference method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

17.03.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)