OCJENJIVANJE SVOJSTAVA PLODOVA JABUKA SENZORIČKIM TESTOM POTROŠAČA (CROSBI ID 545658)
Prilog sa skupa u zborniku | izvorni znanstveni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Šnajder, Ivica ; Čmelik, Zlatko
hrvatski
OCJENJIVANJE SVOJSTAVA PLODOVA JABUKA SENZORIČKIM TESTOM POTROŠAČA
Senzoričko ocjenjivanje svojstava plodova jabuka važan je pokazatelj za određivanje tržne vrijednosti plodova sorta jabuka. Cilj istraživanja bio je preferencija svojstava kakvoće plodova jabuka od strane potrošača. Potrošači su kušali plodove jabuka i po svom mišljenju “ hedonističkom skalom” davali ocjene od 1 do 5 za pojedina svojstva nekih sorti jabuka. Potrošači su bili podijeljeni u grupe. Pri ocjenjivanju svojstava ploda jabuke najveća preferencija je izražena kod vanjskih svojstava i to boji kožice ploda. Kod svojstva boje kožice ploda jabuke većina ispitanika bolje je preferirala plodove sa dopunskom crvenom bojom kožice. Pri ocjenjivanju unutarnjih svojstava veća preferencija je posvećena odnosu šećera i kiseline i bolje su preferirani plodovi jabuka harmoničnog okusa.
jabuka; plodovi; senzorički test; preferencija potrošača
nije evidentirano
engleski
EVALUATION OF APPLE FRUIT CHARACTERISTICS WITH SENSORY TEST ON CONSUMERS
nije evidentirano
apple; fruits; sensory test; consumers´ preferences
nije evidentirano
Podaci o prilogu
0901-0905.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Branko Katalinić
Požega: Veleučilište u Požegi ; DAAAM International Vienna
978-953-98762-7-0
Podaci o skupu
1st International Conference „ Vallis Aurea“ : Focus on Regional Development
poster
19.09.2008-19.09.2008
Požega, Hrvatska