Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva pilića (CROSBI ID 147798)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Gajčević, Zlata ; Maltar, Zlata Utjecaj hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva pilića // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 50 (2008), 2; 89-93

Podaci o odgovornosti

Đurkin, Ivona ; Kušec, Goran ; Kralik, Gordana ; Gajčević, Zlata ; Maltar, Zlata

hrvatski

Utjecaj hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva pilića

Istraživanje je provedeno na 28 muških Ross 308 hibrida pilića podijeljenih u četiri hranidbena tretmana u trajanju od šest tjedana. U cilju istraživanja utjecaja hranidbenih tretmana na kvalitativna svojstva mišićnog tkiva, pilići su hranjeni smjesom u koju su dodani 3% sojinog ulja (kontrolna skupina), 3% lanenog ulja (skupina P1), 2, 9% lanenog ulja + 0, 1% PBE1 (skupina P2) te 2, 9% lanenog ulja + 0, 1% PBE2 (skupina P3). Pilići su žrtvovani u dobi od 42 dana te su 45 minuta post mortem na prsnom mišiću uzete mjere inicijalnog pH (pH45) i električne provodljivosti (EC45). Boja (izražena kao Hunter L*, a* i b*), sposobnost zadržavanja vode, konzistencija, završni pH (pH24) i električna provodljivost (EC24) utvrđeni su 24h nakon klanja. Tekstura mesa (WBSF) utvrđena je na lijevoj polovici prsnog mišića nakon odmrzavanja pri temperaturi od +4°C u trajanju od 24h. Statističkom obradom utvrđene su značajne razlike (p<0, 05) između hranidbenih tretmana za slijedeća svojstva kvalitete mesa: konzistencija &#8211; između kontrolne skupine i skupina P1 i P3, te P1 i P2 ; boja (b*) između pokusnih skupina P2 i P3 ; tekstura - između kontrolne skupine i skupina P2 i P3, kao i između skupina P1 i P2. Rezultati istraživanja pokazali su da dodavanje u smjese lanenog ulja, kao zamjene za sojino ulje te kombinacija lanenog ulja i PBE1 i PBE2 pripravaka utječe na pojavu nježnijih mišićnih vlakana u prsnom mišiću. Meso skupine P2 imalo je najnježnija mišićna vlakna te najveću vrijednost b*, na što je vjerojatno utjecao primijenjen hranidbeni tretman.

pilići; hranidbeni tretman; svojstva kvalitete mesa

nije evidentirano

engleski

Influence of dietary treatments on meat quality traits of broilers

nije evidentirano

chicken; feeding treatment; meat quality traits

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50 (2)

2008.

89-93

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)