Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta (CROSBI ID 545647)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Kos, Ivica ; Božac, Romano ; Kaić, Ana ; Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Janječić, Zlatko Povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta // Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma / Pospišil, Milan (ur.). Zagreb, 2009. str. 227-228

Podaci o odgovornosti

Kos, Ivica ; Božac, Romano ; Kaić, Ana ; Kelava, Nikolina ; Konjačić, Miljenko ; Janječić, Zlatko

hrvatski

Povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta

Cilj ovog rada bio je istražiti povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta. U tu svrhu korišteni su podaci ocjenjivanja dalmatinskog pršuta u kontroliranim uvjetima. Izabrani članovi panela imali su prethodno iskustvo u ocjenjivanju suhomesnatih trajnih proizvoda temeljeno na percepciji mirisa, okusa i boje. Opisni leksikon se sastojao od sedam senzornih karakteristika: vanjski izgled, boja potkožnog masnog tkiva, boja mišićnog tkiva, struktura, miris, okus te prisutnost kristala tirozina i fenilalnina. Povezanost senzornih karakteristika je izračunata CORR procedurom programskog paketa SAS. Statistički značajna (P<0, 0001) pozitivna korelacija utvrđena je između vanjskog izgleda i strukture, mirisa te okusa. Također je utvrđena statistički značajna (P<0, 0001) pozitivna korelacija između strukture i boje mišićnog tkiva, mirisa te okusa. Najveća vrijednost korelacije (r=0, 95) je utvrđena između karakteristika mirisa i okusa uz razinu signifikantnosti P<0, 0001. Boja potkožnog masnog tkiva i prisutnost kristala tirozina i fenilalanina pokazuju najslabiju povezanost s ostalim senzornim karakteristikama. Između istraživanih senzornih karakteristika nisu utvrđene negativne korelacije. Na osnovu dobivenih podataka može se uočiti jaka povezanost senzornih karakteristika dalmatinskog pršuta.

senzorne karakteristike; korelacija; dalmatinski pršut

nije evidentirano

engleski

Relationships between sensory traits of dalmatian dry-cured ham

nije evidentirano

sensory traits; correlation; dalmatian dry-cured ham

nije evidentirano

Podaci o prilogu

227-228.

2009.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka 44. hrvatskog i 4. međunarodnog simpozija agronoma

Pospišil, Milan

Zagreb:

978-953-6135-66-0

Podaci o skupu

44.hrvatski i 4. Međunarodni simpozij agronoma

poster

16.02.2009-20.02.2009

Opatija, Hrvatska

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija), Prehrambena tehnologija