Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine (CROSBI ID 147783)
Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović, Snježana ; Šnajder, Ivica
hrvatski
Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine
Nektarina je podvrsta breskve, dospijevaju u ljeto i vrlo su preporučljive upravo tada radi dobrog sadržaja beta karotena. Na tržištu se pojavljuje kao gotovi proizvod (kompot, pekmez, sokovi) ili poluproizvod (kaša, pulpa). Poluproizvode je potrebno konzervirati ako se namjeravaju skladištiti prije prerade u gotovi proizvod. Uglavnom se primjenjuju pasterizacija i sumporenje stoga je predmet ovoga istraživanja utvrditi kako različite vrste konzerviranja utječu na reološka svojstva kaše nektarine. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1. Pri navedenim brzinama smicanja na obje temperature mjerenja znatno je veći napon smicanja pokazivala pasterizirana kaša nektarine koja je imala i veće koeficijente konzistencije u odnosu na sumporenu kašu. Mjereno pri 20°C i pasterizirana i sumporena kaša pokazuju veću konzistenciju nego kod 40°C. Može se zaključiti da pasterizacija povoljnije utječe na reološka svojstva od sumporenja.
nektarina ; voćna kaša ; reologija ; konzerviranje
nije evidentirano
engleski
Effects of ways of preservation on rheological properties of nectarine puree
nije evidentirano
nectarine ; fruit puree ; rheology ; preservation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
14 (3)
2008.
201-206
objavljeno
1330-6626
1848-9028