Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine (CROSBI ID 147783)

Prilog u časopisu | stručni rad | međunarodna recenzija

Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović, Snježana ; Šnajder, Ivica Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine // Pomologia Croatica : glasilo Hrvatskog agronomskog društva, 14 (2008), 3; 201-206

Podaci o odgovornosti

Ergović, Maja ; Obradović, Valentina ; Škrabal, Svjetlana ; Jakobović, Snježana ; Šnajder, Ivica

hrvatski

Utjecaj vrste konzerviranja na reološka svojstva kaše nektarine

Nektarina je podvrsta breskve, dospijevaju u ljeto i vrlo su preporučljive upravo tada radi dobrog sadržaja beta karotena. Na tržištu se pojavljuje kao gotovi proizvod (kompot, pekmez, sokovi) ili poluproizvod (kaša, pulpa). Poluproizvode je potrebno konzervirati ako se namjeravaju skladištiti prije prerade u gotovi proizvod. Uglavnom se primjenjuju pasterizacija i sumporenje stoga je predmet ovoga istraživanja utvrditi kako različite vrste konzerviranja utječu na reološka svojstva kaše nektarine. Reološka svojstva iskazana kao reološki parametri ukazuju na konzistenciju i viskoznost, i bitni su parametri kvalitete nekog proizvoda ili poluproizvoda. Mjerenje je izvršeno na 20°C i 40°C pri brzinama smicanja 0-60 s-1. Pri navedenim brzinama smicanja na obje temperature mjerenja znatno je veći napon smicanja pokazivala pasterizirana kaša nektarine koja je imala i veće koeficijente konzistencije u odnosu na sumporenu kašu. Mjereno pri 20°C i pasterizirana i sumporena kaša pokazuju veću konzistenciju nego kod 40°C. Može se zaključiti da pasterizacija povoljnije utječe na reološka svojstva od sumporenja.

nektarina ; voćna kaša ; reologija ; konzerviranje

nije evidentirano

engleski

Effects of ways of preservation on rheological properties of nectarine puree

nije evidentirano

nectarine ; fruit puree ; rheology ; preservation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

14 (3)

2008.

201-206

objavljeno

1330-6626

1848-9028

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija