Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela (CROSBI ID 352261)

Ocjenski rad | magistarski rad (mr. sc. i mr. art.)

Jakobović, Snježana Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela / Tupajić, Pavica (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2006

Podaci o odgovornosti

Jakobović, Snježana

Tupajić, Pavica

hrvatski

Kakvoća rakije od komine grožđa cv. Graševina bijela

Cilj je magistarskog rada bio definirati sastav i senzorna svojstva komovice dobivene destilacijom prevrele komine od grožđa cv. Graševina bijela iz vinogorja Kutjevo te utvrditi utjecaj različitih postupaka obrade komine na kakvoću rakija. Provedena su dvogodišnja istraživanja kakvoće rakija dobivenih klasičnim postupcima destilacije alkoholno prevrele komine grožđa graševine. U berbi 2004. godine pokus je proveden s prešanom kominom u šest varijanti: vrenje komine uz epifitnu mikrofloru, tretiranje komine prije vrenja odvojeno s tri vrste komercijalnih preparata pektolitičkih enzima, dokiseljavanje komine prije vrenja kao i vrenje komine uz dodatak komercijalnog selekcioniranog kvasca. U 2005. godini pokusi su provedeni s prešanom kominom kao i s kominom koja nije tiještena u tri varijante: vrenje komine uz epifitnu mikrofloru, vrenje komine uz dodatak komercijalnog selekcioniranog kvasca te tretiranje komine prije vrenja komercijalnim preparatom pektolitičkog enzima. Pokusne rakije dobivene destilacijom prevrele komine od grožđa graševine bile su prosječne do dobre senzorne kakvoće. U pogledu kemijskog sastava većina je komovica zadovoljavala propisane uvjete kakvoće. Izuzetak su bile rakije iz 2005. godine dobivene od prešane komine prevrele uz epifitne kvasce kao i rakije od iste komine tretirane pektolitičkim enzimom Lallemand EX prije vrenja, a u kojima su koncentracije metanola bile više od propisanih graničnih vrijednosti. Izražene razlike posebice u sadržaju metanola utvrđene su među rakijama dobivenim od prešane komine i onim od komine koja nije tiještena. Rakije proizvedene od prešane komine razlikovale su se u pojedinim godinama u pogledu koncentracija metanola, kao i u razini 1-heksanola, 2- butanola, ukupne kiselosti, ukupnih estera, etil-acetata, etil-laktata. Rakije dobivene od komine prevrele uz dodani kvasac Uvaferm CM imale su znatno višu koncentraciju viših alkohola i značajno niže koncentracije metanola (mg/la.a) od rakija dobivenih od komine prevrele uz epifitne kvasce. Rakije iz 2004. godine dobivene od komine tretirane enzimima Lallemand EX i Ultrazym 100G imale su značajno niže koncentracije metanola (mg/l a.a.) u usporedbi s kontrolnim rakijama. Dokiseljavanje komine prije vrenja utjecalo je na smanjenje sadržaja metanola kao i 2-butanola u rakiji.

rakija; komina; Graševina

nije evidentirano

engleski

The quality of the brandy from grape pomace of cv. Graševina bijela

nije evidentirano

brandy; pomace; Graševina

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

12.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)