Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 382878

Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe


Šimat, Vida
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe // Ambalaža, 4 (2008), 45-50 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


CROSBI ID: 382878 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe
(Packaging fresh fish: materials and methods)

Autori
Šimat, Vida

Izvornik
Ambalaža (1845-9935) 4 (2008); 45-50

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
MAP; pakiranje ribe; svježa riba; vakuum
(MAP; fish packing; fresh fish; vacuum)

Sažetak
Riba kao vrlo osjetljiva namirnica, zahtijeva posebno pažljiv odabir ambalaže koja će sačuvati visokovrijedna svojstva, kvalitetu i okus sprečavanjem vanjskih utjecaja. Podložnost ribljeg mesa mikrobiološkoj aktivnosti otežava uvelike problem odabira ambalažnog materijala i same metode pakiranja. Kvarenje svježe ribe i proizvoda od ribe i drugih morskih organizama uzrokuje aktivnost mikroorganizma i tkivnih enzima. Za razliku od drugih životinja, kojima se tijekom uzgoje mogu kontrolirati određeni čimbenici koji određuju postmortalne promjene (regulacijom prehrane i sl.), stanje ribe određuje se nakon ulova, a održava pravilnom manipulacijom i pohranom, te metodama pakiranja i odabirom ambalažnog materijala kojima će se osigurati plasman zdravstveno ispravne i svježe sirovine krajnjim potrošačima .

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekti:
258-0000000-3596 - Utjecaj ribolova i uzgoja na ekosustav Jadrana (Krstulović Šifner, Svjetlana, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Sveučilište u Splitu

Profili:

Avatar Url Vida Šimat (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Šimat, Vida
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe // Ambalaža, 4 (2008), 45-50 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)
Šimat, V. (2008) Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe. Ambalaža, 4, 45-50.
@article{article, author = {\v{S}imat, V.}, year = {2008}, pages = {45-50}, keywords = {MAP, pakiranje ribe, svje\v{z}a riba, vakuum}, journal = {Ambala\v{z}a}, volume = {4}, issn = {1845-9935}, title = {Ambala\v{z}ni materijali i metode pakiranja svje\v{z}e ribe}, keyword = {MAP, pakiranje ribe, svje\v{z}a riba, vakuum} }
@article{article, author = {\v{S}imat, V.}, year = {2008}, pages = {45-50}, keywords = {MAP, fish packing, fresh fish, vacuum}, journal = {Ambala\v{z}a}, volume = {4}, issn = {1845-9935}, title = {Packaging fresh fish: materials and methods}, keyword = {MAP, fish packing, fresh fish, vacuum} }




Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font