Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe (CROSBI ID 147726)
Prilog u časopisu | pregledni rad (stručni)
Podaci o odgovornosti
Šimat, Vida
hrvatski
Ambalažni materijali i metode pakiranja svježe ribe
Riba kao vrlo osjetljiva namirnica, zahtijeva posebno pažljiv odabir ambalaže koja će sačuvati visokovrijedna svojstva, kvalitetu i okus sprečavanjem vanjskih utjecaja. Podložnost ribljeg mesa mikrobiološkoj aktivnosti otežava uvelike problem odabira ambalažnog materijala i same metode pakiranja. Kvarenje svježe ribe i proizvoda od ribe i drugih morskih organizama uzrokuje aktivnost mikroorganizma i tkivnih enzima. Za razliku od drugih životinja, kojima se tijekom uzgoje mogu kontrolirati određeni čimbenici koji određuju postmortalne promjene (regulacijom prehrane i sl.), stanje ribe određuje se nakon ulova, a održava pravilnom manipulacijom i pohranom, te metodama pakiranja i odabirom ambalažnog materijala kojima će se osigurati plasman zdravstveno ispravne i svježe sirovine krajnjim potrošačima .
MAP; pakiranje ribe; svježa riba; vakuum
nije evidentirano
engleski
Packaging fresh fish: materials and methods
nije evidentirano
MAP; fish packing; fresh fish; vacuum
nije evidentirano