Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 382558

Istraživanje rasprostranjenosti rizičnog i delinkventnog ponašanja djece i mladih u urbanim sredinama-dodatni poticaj za ciljanu prevenciju


Ajduković, Marina; Ručević, Silvija; Šincek, Daniela
Istraživanje rasprostranjenosti rizičnog i delinkventnog ponašanja djece i mladih u urbanim sredinama-dodatni poticaj za ciljanu prevenciju // Dijete i društvo. Časopis za promicanje prava djeteta., 10 (2008), 1-2; 27-47 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
Istraživanje rasprostranjenosti rizičnog i delinkventnog ponašanja djece i mladih u urbanim sredinama-dodatni poticaj za ciljanu prevenciju
(Examination of distribution of risky and delinquent behavior among urban children and youth – additional incentive for target prevention)

Autori
Ajduković, Marina ; Ručević, Silvija ; Šincek, Daniela

Izvornik
Dijete i društvo. Časopis za promicanje prava djeteta. (1332-3210) 10 (2008), 1-2; 27-47

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Rizično i delinkventno ponašanje mladih; ciljana prevencija; samoiskaz delinkventnog ponašanja
(Risky and delinquent behavior among youth; target prevention; self-report)

Sažetak
U radu su prikazani nalazi istraživanja pojavnih oblika i rasprostranjenosti rizičnog i delinkventnog ponašanja mladih u urbanim sredinama. Ispitivanje je provedeno u Osijeku i Zagrebu na uzorku od 1.422 učenika (866 djevojaka i 556 mladića). Sudionici su bili polaznici 7. i 8. razreda osnovne škole te 1. do 4. razreda srednje škole. Raspon dobi je od 13 do 19 godina (M=16.07 ; SD=1.49). U istraživanju su korišteni podaci koji su prikupljeni Upitnikom samoiskaza rizičnog i delinkventnog ponašanja mladi Područja rizičnog ponašanja mladih koji su polaznici redovnih srednjih škola znatno manje su vezan uz kaznena djela, ali su izrazito prisutna rizična ponašanja u području korištenja alkohola, droga, spolno rizičnog ponašanja, te su umjereno prisutna autoagresivna ponašanja. Podaci o korelatima delinkventnog i rizičnog ponašanja ukazali su na skupine visokog rizika – mladiće s obzirom na tzv. eksternalizirana ponašanje i djevojaka u području internaliziranih problema. Visoko rizična skupina su i mladi koji imaju poteškoće sa školovanjem. Rizično i delinkventno ponašanje djece i mladih raste s dobi pa je potrebno ciljanu prevenciju početi provoditi što ranije. Podaci su raspravljeni pod vidom zastupanja razvoja širokog raspona opće i ciljane prevencije rizičnih ponašanja i promicanja mentalnog zdravlja djece i mladih do 18 godina kao jednog od prava koje proizlazi iz Konvencije o pravima djeteta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
066-0661686-1431 - Djeca, mladi, obitelji i socijalni razvoj Hrvatske (Marina Ajduković, )

Ustanove
Pravni fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Osijek