Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 382144

Razvoj migracijskih politika u srednjoistočnoeuropskim zemljama članicama Europske unije


Gregurović, Snježana
Razvoj migracijskih politika u srednjoistočnoeuropskim zemljama članicama Europske unije // Razprave in gradivo - Treatises and Documents, (56-57) (2008), 56-57; 234-263 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Razvoj migracijskih politika u srednjoistočnoeuropskim zemljama članicama Europske unije
(The Development of Migration Policies in Central-East European Member States of the European Union)

Autori
Gregurović, Snježana

Izvornik
Razprave in gradivo - Treatises and Documents (0354-0286) (56-57) (2008), 56-57; 234-263

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
Srednjoistočnoeuropske zemlje; migracijske politike; imigranti; azil; radne migracije; integracija imigranata; Europska unija
(Central-East European countries; migration policies; immigrants; asylum; labour migration; integration of immigrants; European Union)

Sažetak
U radu se daje komparativni prikaz migracijskih politika, politika azila, radnih migracija i politika integracije imigranata u četiri srednjoistočnoeuropske zemlje: Mađarskoj, Slovačkoj, Češkoj i Poljskoj. Prije pridruživanja Europskoj uniji od srednjoistočnoeuropskih zemalja očekivalo se da ispune određene uvjete za područje migracija. To se odnosilo na jačanje graničnih kontrola, uvođenje i primjenjivanje strožih viznih i politika azila. Uza sličnosti, radom se želi upozoriti na specifičnosti migracijskih politika u analiziranim zemljama proizašlih iz različitih oblika migracija te povijesnih i društvenih osobitosti. Također se želi istaknuti da rezultati provođenja određene migracijske politike ovise o mjerama, koje mogu biti programske i sustavne te donesene dugoročno ili ad hoc – kratkoročni odgovor na određeni migracijski problem. Odgovori srednjoistočnoeuropskih zemalja na veličinu i raznolikost imigrantske populacije i dalje su čvrsto utemeljeni na ideji nacije kao zamišljene zajednice. Stoga je u manjoj ili većoj mjeri u tim zemljama donošenje migracijskih zakona povezano sa shvaćanjem nacionalne države. Većina zakona o državljanstvu olakšava stjecanje prava na državljanstvo imigrantima koji potječu iz srednjoistočnoeuropskih zemalja Europske unije, dok je ostalima to pravo, ali i neka druga prava znatno teže ostvariti.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
SociologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
076-0762385-1516 - Interkulturni pristup etničkoj različitosti i identitet: Hrvatska – Europa (Jadranka Čačić-Kumpes, )

Ustanove
Institut za migracije i narodnosti, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Snježana Gregurović, (234840)

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Sociological Abstracts
  • Worldwide Political Science Abstracts