Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline (CROSBI ID 352126)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Tudić, Alma
Duraković, Senadin
hrvatski
Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline
Kumarin je oksidirani heterociklički spoj koji sadrži 2-pironsku jezgru, te biološki aktivnu aromatičnu tvar koja se može pronaći u raznim biljkama. Zbog svog inhibitornog djelovamnja na rast određenih mikroorganizama, spojevi kumarina su našli primjenu u medicini, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.Dehidrooctena kiselina (DHA) također sadrži 2-pironsku jezgru, a pokazuje izrazita antimikrobna svojstva. U posljednje vrijeme vrlo često se koristi i u procesima konzerviranja hrane zbog zaštite od mikrobnog kvarenja.U ovom radu istraživan je antimikrobni učinak novosiontetiziranih analoga DHA i analoga kumarina na odabrane sojeve bakterija, kvasaca i plijesni. Dokazano je da istraživani spojevi određenih koncentracija u određenom volumenu različito inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama. Inhibicija rasta odabranih mikroorganizama ovim spojevima istraživana je difuzijskom metodom.
Antimikrobno djelovanje; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; mikroorganizmi; kvasci; plijesni
nije evidentirano
engleski
Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid
nije evidentirano
Antimicrobial effect; dehydroacetic acid; diffusion method; coumarin; microorganisms; yeasts; moulds
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
20.06.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-biotehnološki fakultet
Zagreb