Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline (CROSBI ID 352126)

Ocjenski rad | diplomski rad

Tudić, Alma Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline / Duraković, Senadin (mentor); Zagreb, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, . 2008

Podaci o odgovornosti

Tudić, Alma

Duraković, Senadin

hrvatski

Antimikrobno djelovanje novosintetiziranih analoga kumarina i dehidrooctene kiseline

Kumarin je oksidirani heterociklički spoj koji sadrži 2-pironsku jezgru, te biološki aktivnu aromatičnu tvar koja se može pronaći u raznim biljkama. Zbog svog inhibitornog djelovamnja na rast određenih mikroorganizama, spojevi kumarina su našli primjenu u medicini, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji.Dehidrooctena kiselina (DHA) također sadrži 2-pironsku jezgru, a pokazuje izrazita antimikrobna svojstva. U posljednje vrijeme vrlo često se koristi i u procesima konzerviranja hrane zbog zaštite od mikrobnog kvarenja.U ovom radu istraživan je antimikrobni učinak novosiontetiziranih analoga DHA i analoga kumarina na odabrane sojeve bakterija, kvasaca i plijesni. Dokazano je da istraživani spojevi određenih koncentracija u određenom volumenu različito inhibiraju rast odabranih sojeva mikroorganizama. Inhibicija rasta odabranih mikroorganizama ovim spojevima istraživana je difuzijskom metodom.

Antimikrobno djelovanje; dehidrooctena kiselina; difuzijska metoda; kumarin; mikroorganizmi; kvasci; plijesni

nije evidentirano

engleski

Antimicrobial effect of newly synthesized analogues of coumarin and dehydroacetic acid

nije evidentirano

Antimicrobial effect; dehydroacetic acid; diffusion method; coumarin; microorganisms; yeasts; moulds

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

20.06.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-biotehnološki fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Biotehnologija