Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381498

Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj: Nautika TOMAS 2007.


Horak, Siniša; Marušić, Zrinka
Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj: Nautika TOMAS 2007., Zagreb: Institut za turizam, 2008 (ostalo)


Naslov
Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj: Nautika TOMAS 2007.
(Attitudes and expenditures of nautical tourists in Croatia: Nautica TOMAS 2007.)

Autori
Horak, Siniša ; Marušić, Zrinka

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, ostalo, znanstvena

Izdavač
Institut za turizam

Grad
Zagreb

Godina
2008

Stranica
107

ISBN
978-953-6145-20-1

Ključne riječi
turizam; nautički turizam; turistička potražnja; turistička potrošnja; stavovi turista; Hrvatska
(tourism; nautical tourism; tourist demand; tourist expenditures; tourist attitudes; Croatia)

Sažetak
Istraživanje STAVOVI I POTROŠNJA NAUTIČARA U HRVATSKOJ: TOMAS 2007 predstavlja jedno od istraživanja iz obitelji TOMAS ''Stavovi i potrošnja turista u Hrvatskoj'', a nautičari su već po treći put predmetom istraživanja Instituta za turizam. Glavni cilj istraživanja TOMAS-Nautika 2007 je dobivanje pouzdanih i aktualnih, osnovnih kvalitativnih i kvantitativnih informacija o turističkoj potražnji u nautičkom turizmu u 2007. godini. Kao jedno od istraživanja u grupi TOMAS istraživanja, uz stjecanje specifičnih informacija o segmentu potražnje nautičkog turizma, jedan od temeljnih ciljeva istraživanja je i usporedba obilježja potražnje gostiju nautičara s gostima u smještajnim kapacitetima, čija se obilježja prate istraživanjem TOMAS-Ljeto. Istraživanje je provedeno u ukupno 28 marina raspoređenih duž cijele obale i na otocima. U istraživanju se podaci prikupljaju izravno od nautičara koji su pred krajem svog boravka u primorskim destinacijama. Osnovni instrument prikupljanja podataka bio je strukturirani upitnik, tiskan na jednom arku papira A3 formata, i to na osam jezika. U prikupljanju podataka korištena je metoda osobnog intervjua. Sadržaj istraživanja TOMAS-Nautika 2007 slijedi sadržaj TOMAS istraživanja prilagođen obilježjima nautičkog turizma, a obuhvaća: sociodemografski profil nautičara, učestalost dolaska/plovidbe u Hrvatskoj i izvore informacija, osnovna obilježja putovanja/plovidbe, potrošnju na turističkom putovanju/plovidbi i boravku u marinama i destinacijama te stavove o ponudi koji uključuju stupanj zadovoljstva elementima nautičke i ukupne turističke ponude Hrvatske. U istraživanju se koristio stratificirani slučajni uzorak. Stratifikacija je provedena prema sezonama (mjesecima) i zemljama porijekla nautičara. Istraživanje se provodilo od lipnja do rujna 2007. godine u 28 marina na obali i na otocima. Veličina uzorka iznosila je 2.144 ispitanika/nautičara. Svi rezultati ponderirani su ostvarenim prometom luka nautičkog turizma u razdoblju VI.-IX. 2007., na razini zemlje porijekla gosta. Rezultati istraživanja objavljeni su u istoimenoj knjizi na CD-u u izdanju Instituta za turizam. Rezultati se prikazuju ukupno (na razini svih ispitanika), zatim prema zemlji porijekla nautičara, prema dužini plovila i prema organizaciji plovidbe (individualna i čarter plovidba). Opisuju se i značajnije promjene u obilježjima nautičke potražnje zabilježene u razdoblju od 2004 do 2007. g. za obilježja koja omogućuju usporedbu nautičara s gostima u smještajnim objektima obuhvaćenim istraživanjem TOMAS-Ljeto 2007. te se ukazuje na značajnije razlike između ova dva segmenta potražnje. Tablični prikaz svih rezultata istraživanja dat je u prilogu na hrvatskom i engleskom jeziku.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
EkonomijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
126-1261689-1690 - Međuodnos turizma, prostora i prometa (Siniša Horak, )

Ustanove
Institut za turizam, Zagreb

Profili:

Avatar Url Zrinka Marušić (autor)

Avatar Url Siniša Horak (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Horak, Siniša; Marušić, Zrinka
Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj: Nautika TOMAS 2007., Zagreb: Institut za turizam, 2008 (ostalo)
Horak, S. & Marušić, Z. (2008) Stavovi i potrošnja nautičara u Hrvatskoj: Nautika TOMAS 2007.. Zagreb, Institut za turizam.
@book{book, collectioneditor = {\v{C}orak, Sanda and Mika\v{c}i\'{c}, Vesna}, year = {2008}, pages = {107}, keywords = {tourism, nautical tourism, tourist demand, tourist expenditures, tourist attitudes, Croatia}, isbn = {978-953-6145-20-1}, title = {Attitudes and expenditures of nautical tourists in Croatia: Nautica TOMAS 2007.}, keyword = {tourism, nautical tourism, tourist demand, tourist expenditures, tourist attitudes, Croatia}, publisher = {Institut za turizam}, publisherplace = {Zagreb} }