Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 381097

Legenda o svetom Antunu Opatu (Svetom Antunu od praščića) u hrvatskogalgoljskoj književnosti


Badurina-Stipčević, Vesna
Legenda o svetom Antunu Opatu (Svetom Antunu od praščića) u hrvatskogalgoljskoj književnosti // "Az grišni diak Branko pridivkom Fučić" Međunarodni znanstveni skup o životu i djelu akademika Branka Fučića (1920.-1999.). Raspored rada i sažetci izlaganja. / Galović, Tomislav (ur.).
Malinska-Dubašnica: Općina Malinska-Dubašnica, 2009. str. 24-25 (predavanje, nije recenziran, sažetak, znanstveni)


Naslov
Legenda o svetom Antunu Opatu (Svetom Antunu od praščića) u hrvatskogalgoljskoj književnosti
(The Legend of St. Anthony the Abbot ("St Anthony of the Piglets") in Croatian Glagolitic Literature)

Autori
Badurina-Stipčević, Vesna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
"Az grišni diak Branko pridivkom Fučić" Međunarodni znanstveni skup o životu i djelu akademika Branka Fučića (1920.-1999.). Raspored rada i sažetci izlaganja. / Galović, Tomislav - Malinska-Dubašnica : Općina Malinska-Dubašnica, 2009, 24-25

ISBN
978-953-99716-1-6

Skup
"Az grišni diak Branko pridivkom Fučić" Međunarodni znanstveni skup o životu i djelu akademika Branka Fučića (1920.-1999.).

Mjesto i datum
Malinska-Dubašnica, Hrvatska, 30.01.-01.02.2009

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
Sveti Antun opat; hrvatskoglagoljska književnost; Legenda iz Patrasa
(St. Anthony Abbot; Croatian Glagolitic Literature; The Legend of Patras)

Sažetak
Branko Fučić u mnogim je radovima spominjao svetoga Antuna Opata, jednoga od prvih kršćanskih pustinjaka, sveca osobito omiljenoga u Hrvatskom primorju i Istri. U knjizi "Terra incognita" (Zagreb, 1997.) objavio je esej "Sveti Anton od praščića" u kojemu je dao Antunov ikonografski opis i objasnio svetačke atribute. Ovom prigodom upozorit ćemo na još neistražene srednjovjekovne legende o Antunu Opatu u hrvatskoglagoljskoj književnosti. Hagiografska književna tradicija o Antunu Opatu vrlo je stara i bogata, a započinje grčkom Antunovom legendom, koju je ubrzo nakon svečeve smrti (4. st.) napisao aleksandrijski biskup Atanazije. Taj je životopis preveden na latinski i orijentalne jezike i postao je glavni hagiografski izvor za brojne srednjovjekovne verzije i obrade. U mnogim hrvatskoglagoljskim brevijarima iz razdoblja od 14. stoljeća do 1561. godine na svečev blagdan, 17. siječnja, nalazi se prijevod tzv. Legende iz Patrasa (Bibliotheca Hagiographica Latina. Novum supplementum 610h), jedne od rijetkih zapadnih verzija Antunove legende. Ona je djelo anonimnoga autora iz 10. stoljeća, potvrđena je u više latinskih izvora i u prijevodima na zapadnoeuropske jezike. Sadrži ikonografski motiv priče o palestinskome kralju, koji je postao popularan u likovnim obradama tek u 15. stoljeću.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
090-0900998-0994 - Hrvatska i europska književnost srednjega vijeka (Ivanka Petrović, )

Ustanove
Staroslavenski institut , Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Vesna Stipčević, (126364)