Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Moć klasifikacije:klasifikacijske sheme i konstrukcija etničke strukture u Banskoj Hrvatskoj i Slavoniji (1785.-1860.) (CROSBI ID 147297)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Vukić, Aleksandar Moć klasifikacije:klasifikacijske sheme i konstrukcija etničke strukture u Banskoj Hrvatskoj i Slavoniji (1785.-1860.) // Migracijske i etničke teme, 24 (2008), 1-2; 31-48

Podaci o odgovornosti

Vukić, Aleksandar

hrvatski

Moć klasifikacije:klasifikacijske sheme i konstrukcija etničke strukture u Banskoj Hrvatskoj i Slavoniji (1785.-1860.)

U radu se razmatra utjecaj ideoloških, znanstveno-etnografskih i popisnih klasifikacijskih shema na formiranje etničkih identiteta i etničke strukture Banske Hrvatske i Slavonije od 1785. do 1860. Polazeći od teorije društvenih sistema i institucija, istražuje se moć klasifikacijskih shema i njihov utjecaj na konstrukciju etničkih identiteta. Pokazuje se da promjene društvenih poredaka dovode i do promjena u načinima konstrukcije klasifikacijskih shema. Tako je u modernom društvenom poretku splet zdravorazumskih, ideoloških, znanstvenih te službenih statističkih klasifikacijskih shema stvorio specifičan etnonacionalistički diskurs koji je snažno utjecao na formiranje novovjekovnih etničkih identiteta, prevladavanje tradicionalnih etničkih partikularizama i stvaranje modernih etničkih zajednica na prostoru Banske Hrvatske i Slavonije.

klasifikacija; moć; društveni sistem; popis stanovništva; etnička skupina; institucije; klasifikacijske sheme

nije evidentirano

engleski

Power of classifications: Classification Schemes and the Construction of Ethnic Structure in Civil Croatia and Slavonia (1785-1860)

nije evidentirano

classification; power; social system; population census; etnic groups; institutions; classification schemes

nije evidentirano

Podaci o izdanju

24 (1-2)

2008.

31-48

objavljeno

1333-2546

1848-9184

Povezanost rada

Sociologija