Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom (CROSBI ID 352032)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Vranić, Marina Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom / Knežević, Mladen (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2005

Podaci o odgovornosti

Vranić, Marina

Knežević, Mladen

hrvatski

Probavljivost (in vivo) travnih silaža različitog stadija zrelosti prilikom košnje u interakciji s kukuruznom silažom

Cilj istraživanja bio je utvrditi konzumaciju po volji svježeg obroka, suhe tvari (ST) i organske tvari (OT), te in vivo probavljivost ST, OT i OT u ST (D-vrijednost) tri travne silaže različite po stadiju zrelosti klupčaste oštrice (Dactylis glomerata L) prilikom košnje (vlatanje, metličanje, cvatnja) u interakciji s kukuruznom silažom (33% i 67% bazirano na ST). Istraživanje je provedeno u Centru za travnjaštvo Agronomskog fakulteta na Medvednici korištenjem 10 kastriranih ovnova Charolais pasmine. Pokus je postavljen kao nepotpuni changeover plan s četiri perioda i četiri hranidbena tretmana kroz koje je prolazila svaka životinja. Rezultati istraživanja su obrađeni u statističkom programu SAS korištenjem GLM procedure. Nije bilo statistički značajnih razlika u konzumaciji po volji između travne silaže I, II i III roka košnje. Udio kukuruzne silaže od 67% u obroku je statistički značajno (P<0.05) povećao konzumaciju po volji svježeg obroka u odnosu na hranidbu samo travnom silažom I, II i III roka košnje, ali nije utjecao na konzumaciju ST i OT obroka. Udio kukuruzne silaže od 33% u obroku s travnom silažom III roka košnje je statistički značajno (P<0.05) povećao konzumaciju po volji svježeg obroka u odnosu na hranidbu samo travnom silažom III roka košnje. Utvrđena je statistički značajno veća (P<0.05) probavljivost ST travne silaže I roka košnje u odnosu na travnu silažu II i III roka košnje i statistički značajno veća (P<0.05) probavljivost OT i D-vrijednost u odnosu na travnu silažu III roka košnje. Dodatak kukuruzne silaže travnoj silaži I roka košnje nije utjecao na probavljivost ST, OT niti na D-vrijednost obroka. Udio od 67% kukuruzne silaže u obroku baziranom na travnoj silaži II roka košnje je statistički značajno povećao (P<0.05) probavljivost ST obroka, ali nije utjecao na probavljivost OT i D-vrijednost. Udio od 33% i 67% kukuruzne silaže u obroku baziranom na travnoj silaži III roka košnje je povećao (P<0.05) probavljivost ST obroka, dok je 67% kukuruzne silaže povećao (P<0.05) probavljivost OT i D-vrijednost obroka. Travnoj silaži lošije kvalitete je opravdano dodavati kukuruznu silažu čime se povećava konzumacija po volji i probavljivost obroka.

travna silaža ; kukuruzna silaža ; konzumacija po volji ; probavljivost

nije evidentirano

engleski

In vivo digestibility of grass silage harvested at different maturity stages in interation with maize silage

nije evidentirano

grass silage ; maize silage ; ad libitum intake ; digestibility

nije evidentirano

Podaci o izdanju

124

08.04.2005.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)