Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima (CROSBI ID 352020)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vinković, Tomislav Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima / Parađiković, Nada (mentor); Parađiković, Nada (neposredni voditelj). Osijek, . 2006

Podaci o odgovornosti

Vinković, Tomislav

Parađiković, Nada

Parađiković, Nada

hrvatski

Ispitivanje klijavosti sjemena salate i mrkve u laboratorijskim i poljskim uvjetima

Cilj istraživanja bio je provjeriti deklarirani postotak klijavosti sjemena salate i mrkve utvrđen od strane proizvođača sjemena, a kojega opovrgavaju proizvođači povrća koji isto to sjeme upotrebljavaju u proizvodnji. Klijavost je ispitivana standardnom metodom za salatu i mrkvu (propisana metoda ispitivanja klijavosti određena zakonom kojom je ispituju proizvođači sjemena), a postavljena su i dva poljska pokusa kako bi se ustanovile eventualne razlike u postotku klijanja i nicanja u usporedbi sa standardnom laboratorijskom metodom (optimalni uvjeti). Korišteno je sjeme dva različita proizvođača (I i II), a temperature ispitivanja u laboratoriju iznosile su 20°C (propisana) i 30°C. Utvrđeno je kako nema bitnih odstupanja od deklarirane klijavosti na propisanoj temperaturi, dok je na 30°C klijavost smanjena za 5-10% kod oba proizvođača. Isto tako, kod proizvođača I sjeme je imalo manju klijavost, najvjerojatnije iz razloga što je starije. Što se tiče poljskih pokusa, u tim uvjetima klijavost salate bila je manja i do 57 % kod proizvođača I, tj. do 25 % kod proizvođača II. Klijavost mrkve također je bila smanjena, za otprilike 40 % kod oba proizvođača. Iz prethodnog se može zaključiti kako je sjeme pravilno deklarirano, ali je također vidljivo da je klijavost salate i mrkve pod jakim utjecajem temperature i okolišnih faktora, na što upućuju rezultati dobiveni ispitivanjem klijavosti u različitim uvjetima.

klijavost ; mrkva ; salata ; temperatura

nije evidentirano

engleski

Comparison of lettuce and carrot seed germination and seedling field emergence

nije evidentirano

carrot ; germination ; lettuce ; temperature

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

13.07.2006.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Osijek

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)