Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 379997

Šibenska luka u trgovačko-kulturnim razmjenama dviju jadranskih obala na prijelomu 18. i 19. stoljeća


Markovina, Dragan
Šibenska luka u trgovačko-kulturnim razmjenama dviju jadranskih obala na prijelomu 18. i 19. stoljeća 2009., magistarski rad, Filozofski fakultet, Zagreb


Naslov
Šibenska luka u trgovačko-kulturnim razmjenama dviju jadranskih obala na prijelomu 18. i 19. stoljeća
(Port of Šibenik in trade-cultural relations between two adriatic coasts at the end of eighteenth and the begining of nineteenth centuries)

Autori
Markovina, Dragan

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, magistarski rad

Fakultet
Filozofski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
21. 01

Godina
2009

Stranica
131

Mentor
Roksandić, Drago

Ključne riječi
Šibenska luka; Šibenik; jadranski prostor; pomorsko-trgovački kontakti; društveno-gospodarska kretanja; Mletačka Republika; austrijska i francuska uprava; brodarstvo; jadranske luke; interkulturna prožimanja.
(Port of Šibenik; Šibenik; Adriatic coasts; maritime-trade relations; social amd economic process; Republic of Venice; austrian and french government; shipping; Adriatic ports; inter-cultural influences.)

Sažetak
Uloga Šibenika i njegove luke u kontekstu pomorsko-trgovačkih odnosa na jadranskom prostoru krajem 18. i početkom 19. stoljeća nalaze se u središtu istraživačkog interesa ovog rada. S obzirom na činjenicu otvaranja cijelog niza problemskih pitanja te na kompleksnost promatranog razdoblja, prepoznatljivog ponajprije po raznim geopolitičkim previranjima na jadranskom i dalmatinskom prostoru, bilo je nužno smjestiti Šibenik i Dalmaciju u cjelini u društveni, geopolitički te gospodarski kontekst promatranog perioda u cilju razumijevanja procesa vezanih uz dinamizam lučkih aktivnosti. Pored toga je za razumijevanje fenomena Šibenika kao urbanog središta okrenutog podjednako svim njegovim sastavnicama, kako otočnoj, tako i obalnoj i kopnenoj, bilo potrebno približiti grad kao cestovno i urbano stjecište prožimanja balkanskog i mediteranskog prostora, što se ponajprije očitovalo u tranzitnom karakteru njegove luke te kao fenomen slojevite slike gradskog stanovništva. Svi navedeni podaci u konačnici su omogućili uvid u intenzivnost pomorsko-trgovačkih jadranskih kontakata krajem 18. stoljeća, promjene odnosa moći među jadranskim državama, amblematski prezentiranih u nestanku dvaju pomorskih republika, mletačkoj i dubrovačkoj, stvaranje novih političkih odnosa na jadranskom prostoru, ali i u snažan utjecaj dolaska francuske uprave sa svojim reformskim idejama i imperijalnim projektima te, vezano s tim, snažnu pomorsku blokadu Jadrana od strane britanske flote, kao i u višestoljetnu ukorijenjenost trgovačkih odnosa na Jadranu, koji su odmah po stabilizaciji prilika obnovljeni u prijašnjem obliku. U svim tim kretanjima šibenska luka igrala je nezanemarivu ulogu tranzitnog lučkog središta s jedne strane, kao i izvoznika vlastitih agrarnih viškova s druge strane, koristeći sve dostupne resurse gradskog areala i gravitirajućih joj krajeva.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
130-1300855-0860 - Triplex Confinium: hrvatska višegraničja u euromediteranskom kontekstu (Drago Roksandić, )

Ustanove
Filozofski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Dragan Markovina, (276251)