Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi (CROSBI ID 351980)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ivančić, Tatjana Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi / Perl Pirički, Antonija (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2008

Podaci o odgovornosti

Ivančić, Tatjana

Perl Pirički, Antonija

hrvatski

Utjecaj dodatka voća i meda na prihvatljivost kukuruznih pahuljica kod djece predškolske dobi

Na području Republike Hrvatske nema istraživanja o prihvatljivosti žitarica za doručak za odraslu, kao niti za dječju populaciju, stoga je zadatak ovog istraživanja bio ustanoviti prihvatljivost kukuruznih pahuljica uz dodatak voća i/ili meda kod djece predškolske dobi, te usporediti njihovu prihvatljivost s komercijalnim kukuruznim pahuljicama (običnim i s okusom jagode) bez dodataka. Studija je uključila 279 djece iz Varaždinske županije (143 iz urbanog, a 136 iz ruralnog područja), a provela ju je trenirana osoba na centralnoj lokaciji (dječjem vrtiću) uz prisutnost odgajateljica. Ispitanicima je bilo ponuđeno 5 kombinacija kukuruznih pahuljica: kukuruzne pahuljice (obične), kukuruzne pahuljice (jagoda), kukuruzne pahuljice (obične) s voćem, kukuruzne pahuljice (obične) s medom, te kukuruzne pahuljice (obične) s voćem i medom. Sve kombinacije kukuruznih pahuljica bile su servirane s jogurtom. Rezultati istraživanja su pokazali da su kukuruzne pahuljice neznatno do osrednje poželjne (X=4, 86) zbog slabe upoznatosti populacije uključene u ovo istraživanje sa žitaricama za doručak, te relativno slabe prihvatljivosti običnog jogurta. Ukupno gledano najbolje su bile prihvaćene kukuruzne pahuljice (obične) s voćem i medom te kukuruzne pahuljice (jagoda). Dodatak voća ili meda rezultirao je lošijom prihvatljivošću kukuruznih pahuljica, dok je dodatak voća i meda zajedno rezultirao nešto boljom prihvatljivošću. Djeca iz urbane sredine najbolje su prihvatila kukuruzne pahuljice (jagode), dok su djeca iz ruralne sredine podjednako prihvatila sve ponuđene kombinacije kukuruznih pahuljica. Veća prihvatljivost svih kombinacija kukuruznih pahuljica kod djece iz urbane nego ruralne sredine, osim kukuruznih pahuljica (običnih) s medom ukazuje na pojavu neofobije kod djece iz ruralne sredine.

kukuruzne pahuljice; prihvatljivost; predškolska djeca; urbana i ruralna populacija

nije evidentirano

engleski

The influence of addition of fruits and honey on acceptance of corn flakes with yogurt in preschooler children

nije evidentirano

corn flakes; acceptance; preschooler children; urban and rural population

nije evidentirano

Podaci o izdanju

44

25.09.2008.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija