Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Sušenje jele i promjena "kemijske klime" (CROSBI ID 37530)

Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad

Prpić, Branimir ; Seletković, Zvonko ; Jurjević, Petar Sušenje jele i promjena "kemijske klime" // Obična jela u Hrvatskoj / Prpić, Branimir (ur.). Zagreb: Akademija šumarskih znanosti, 2001. str. 299-312

Podaci o odgovornosti

Prpić, Branimir ; Seletković, Zvonko ; Jurjević, Petar

hrvatski

Sušenje jele i promjena "kemijske klime"

Odavno je poznato kako je obična jela vrlo osjetljiva vrsta na promjenu „ kemijske klime“ , a osobito na SO2 i HF (Wentzel 1969, prema Kreebu 1974). Usprkos prednostima koje ima jela u svojoj ekološkoj konstituciji – intenzivna korijenska mreža i duboko zakorjenjivanje, dobro podnošenje zasjene, sklonost tvorbi biogrupa, brzi oporavak od napada štetnika, u arealu bukovo-jelovih šuma komplementarna je s bukvom i smrekom (različitost zakorjenjivanja i podnošenja zasjene) – ona je danas najoštećenije drvo u hrvatskim šumama. Prema procjeni oštećenosti šuma u Hrvatskoj po Međunarodnom programu za procjenu i motrenje utjecaja zračnoga onečišćenja na šume (ICP Forests), u 1999. godini je prema Potočiću i I. Seletkoviću (2000) samo 14, 3% neoštećenih jelovih stabala, dok ih je čak 63, 8% značajno oštećenih (od 26 do 99% osutih iglica u krošnji). Osobito visok postotak oštećenosti ima jela u Gorskom kotaru. Prema Kauzlariću u Gorskom kotaru (Uprava šuma Delnice) 1999. godine zdravih jela je samo 3, 8%, a 81, 6% značajno oštećenih. To je područje osobito izloženo imisijama štetnih tvari (SO2, NOx, O3, teške kovine i dr.) koje potječu od emisija termoelektrane Plomin, riječke industrije, zagrebačke industrije i automobilskoga prometa. U velikim količinama, koje zasigurno premašuju hrvatske izvore, emisije otrova potječu od talijanskih i drugih europskih industrijskih zona.

oštećenost, štetnici, imisije, teške kovine

nije evidentirano

engleski

Dieback of Fir and changes in the "chemical climate"

nije evidentirano

damage, harmful insects, emissions, heavy metals

nije evidentirano

Podaci o prilogu

299-312.

objavljeno

Podaci o knjizi

Obična jela u Hrvatskoj

Prpić, Branimir

Zagreb: Akademija šumarskih znanosti

2001.

953-98571-0-4

Povezanost rada

Šumarstvo