Sušenje jele i promjena "kemijske klime" (CROSBI ID 37530)
Prilog u knjizi | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Prpić, Branimir ; Seletković, Zvonko ; Jurjević, Petar
hrvatski
Sušenje jele i promjena "kemijske klime"
Odavno je poznato kako je obična jela vrlo osjetljiva vrsta na promjenu „ kemijske klime“ , a osobito na SO2 i HF (Wentzel 1969, prema Kreebu 1974). Usprkos prednostima koje ima jela u svojoj ekološkoj konstituciji – intenzivna korijenska mreža i duboko zakorjenjivanje, dobro podnošenje zasjene, sklonost tvorbi biogrupa, brzi oporavak od napada štetnika, u arealu bukovo-jelovih šuma komplementarna je s bukvom i smrekom (različitost zakorjenjivanja i podnošenja zasjene) – ona je danas najoštećenije drvo u hrvatskim šumama. Prema procjeni oštećenosti šuma u Hrvatskoj po Međunarodnom programu za procjenu i motrenje utjecaja zračnoga onečišćenja na šume (ICP Forests), u 1999. godini je prema Potočiću i I. Seletkoviću (2000) samo 14, 3% neoštećenih jelovih stabala, dok ih je čak 63, 8% značajno oštećenih (od 26 do 99% osutih iglica u krošnji). Osobito visok postotak oštećenosti ima jela u Gorskom kotaru. Prema Kauzlariću u Gorskom kotaru (Uprava šuma Delnice) 1999. godine zdravih jela je samo 3, 8%, a 81, 6% značajno oštećenih. To je područje osobito izloženo imisijama štetnih tvari (SO2, NOx, O3, teške kovine i dr.) koje potječu od emisija termoelektrane Plomin, riječke industrije, zagrebačke industrije i automobilskoga prometa. U velikim količinama, koje zasigurno premašuju hrvatske izvore, emisije otrova potječu od talijanskih i drugih europskih industrijskih zona.
oštećenost, štetnici, imisije, teške kovine
nije evidentirano
engleski
Dieback of Fir and changes in the "chemical climate"
nije evidentirano
damage, harmful insects, emissions, heavy metals
nije evidentirano
Podaci o prilogu
299-312.
objavljeno
Podaci o knjizi
Obična jela u Hrvatskoj
Prpić, Branimir
Zagreb: Akademija šumarskih znanosti
2001.
953-98571-0-4