Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja (CROSBI ID 147078)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Voća, Sandra ; Dobričević, Nadica ; Habun, Tajana ; Čmelik, Zlatko ; Družić, Jasmina
hrvatski
Glukoza, fruktoza i saharoza u plodovima trešanja
Provedeno je istraživanje na sortama Regina, Karina, Creska i Stella uzgojenim na području mediteranske i kontinentalne Hrvatske. Sorte Regina i Karina uzgojene su na lokalitetu znanstveno - nastavnog poligona Jazbina, a Creska i Stella na lokalitetu otoka Cresa. Enzimatskom metodom određena je količina šećera (glukoza, fruktoza i saharoza). Cilj ovog istraživanja bio je ustanoviti postoje li razlike u količini pojedinih šećera između istraživanih sorti i na različitim lokalitetima ovisno o klimatskim faktorima. Dobiveni rezultati pokazuju da postoje signifikantne razlike između istraživanog sortimenta. Istraživane sorte su se malo razlikovale u količini šećera obzirom na klimu. U svim istraženim sortama bila je najveća količina glukoze, koja se kretala od 6, 28 % (Stella) do 7, 62 % (Regina), osim kod sorte Stella, gdje je fruktoza bila veća od glukoze i iznosila je 7, 73 %. Količina saharoze u svim sortama bila je mala. Iznosila je najmanje kod sorte Regina 0, 003 %, odnosno najviše kod sorte Creska 0, 183 %. Kod sorte Karina saharoza nije detektirana u uzorku. Obzirom na dobivene rezultate može se zaključiti da u uzgojnim i klimatskim uvjetima mediteranske i kontinentalne Hrvatske navedene sorte imaju zadovoljavajuću količinu šećera.
Prunus avium L.; sorte Karina; Regina; Creska i Stella; glukoza; fruktoza i saharoza
nije evidentirano
engleski
Glucose, fructose and sucrose in the cherry fruit
nije evidentirano
Prunus avium L; species Karina; Regina; Creska; Stella; glucose; fructose and sucrose
nije evidentirano