Emulgatori na bazi saharoznih i sorbitolnih estera viših masnih kiselina (CROSBI ID 472710)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa
Podaci o odgovornosti
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila ; Wolf, Nikola ; Sišul, Nikica
hrvatski
Emulgatori na bazi saharoznih i sorbitolnih estera viših masnih kiselina
Obrađena su kemijska (termostabilnost i hidroliza) i fizikalna svojstva (topljivost, fazna mezomorfija, napetost površine) triju različitih estera, šećernih i sorbitolnih estera i polisorbata. Ovi esteri su neionski, biološki razgradljivi tenzidi viših masnih kiselina. Sorbitolni esteri se kao emulgatori tipa W/O pojavljuju pod nazivom Span-ovi. Produkti etoksilacije Span-ova, tzv. Tween-ovi, kao i šećerni esteri, emulgatori su tipa O/W. Uslijed velikog broja mogućnosti varijacija Span-ova i Tween-ova koji se mogu razlikovati prirodom masne kiseline i alkohola (manitol, eritritol, sorbitol) sastavom estera i brojem etoksiliranih grupa, najbolju primjenu našli su oni koji su pripravljeni od monolaurata, monopalmitata, monostearata i monooleata sorbitana i oni koji su nastali etoksiliranjem. Ovi spojevi primjenjuju se kao stabilizatori hormona, masti, vitamina, antibiotika ; kao stabilizatori emulzija i kao dodaci otopinama koje povećavaju količinu ekstrahirajućih supstanci.
neionski tenzidi; sorbitolni esteri; saharozni esteri
nije evidentirano
engleski
Emulsifiers on the basis of sucrose and sorbitol long chain fatty acid esters
nije evidentirano
nonionic surfactants; sorbitol esters; sucrose esters
nije evidentirano
Podaci o prilogu
343-351-x.
1993.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Rovinj: Hrvatsko društvo za tenzide
Podaci o skupu
Prvi simpozij hrvatskog društva za tenzide
predavanje
20.05.1993-23.05.1993
Rovinj, Hrvatska