Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 37960

Emulgatori na bazi saharoznih i sorbitolnih estera viših masnih kiselina


Giacometti, Jasminka; Milin, Čedomila; Wolf, Nikola; Sišul, Nikica
Emulgatori na bazi saharoznih i sorbitolnih estera viših masnih kiselina // Zbornik radova Prvog simpozija hrvatskog društva za tenzide
Rovinj: Hrvatsko društvo za tenzide, 1993. str. 343-351 (predavanje, cjeloviti rad (in extenso), pregledni)


Naslov
Emulgatori na bazi saharoznih i sorbitolnih estera viših masnih kiselina
(Emulsifiers on the basis of sucrose and sorbitol long chain fatty acid esters)

Autori
Giacometti, Jasminka ; Milin, Čedomila ; Wolf, Nikola ; Sišul, Nikica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, cjeloviti rad (in extenso), pregledni

Izvornik
Zbornik radova Prvog simpozija hrvatskog društva za tenzide / - Rovinj : Hrvatsko društvo za tenzide, 1993, 343-351

Skup
Prvi simpozij hrvatskog društva za tenzide

Mjesto i datum
Rovinj, Hrvatska, 20-23.05.1993.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Neobjavljeni rad

Ključne riječi
Neionski tenzidi; sorbitolni esteri; saharozni esteri
(Nonionic surfactants; sorbitol esters; sucrose esters)

Sažetak
Obrađena su kemijska (termostabilnost i hidroliza) i fizikalna svojstva (topljivost, fazna mezomorfija, napetost površine) triju različitih estera, šećernih i sorbitolnih estera i polisorbata. Ovi esteri su neionski, biološki razgradljivi tenzidi viših masnih kiselina. Sorbitolni esteri se kao emulgatori tipa W/O pojavljuju pod nazivom Span-ovi. Produkti etoksilacije Span-ova, tzv. Tween-ovi, kao i šećerni esteri, emulgatori su tipa O/W. Uslijed velikog broja mogućnosti varijacija Span-ova i Tween-ova koji se mogu razlikovati prirodom masne kiseline i alkohola (manitol, eritritol, sorbitol) sastavom estera i brojem etoksiliranih grupa, najbolju primjenu našli su oni koji su pripravljeni od monolaurata, monopalmitata, monostearata i monooleata sorbitana i oni koji su nastali etoksiliranjem. Ovi spojevi primjenjuju se kao stabilizatori hormona, masti, vitamina, antibiotika ; kao stabilizatori emulzija i kao dodaci otopinama koje povećavaju količinu ekstrahirajućih supstanci.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Kemija