Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Kromatografske metode analize polifenola u vinima (CROSBI ID 146953)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija

Rastija, Vesna ; Medić-Šarić, Marica Kromatografske metode analize polifenola u vinima // Kemija u industriji : časopis kemičara i tehnologa Hrvatske, 58 (2009), 3; 121-128

Podaci o odgovornosti

Rastija, Vesna ; Medić-Šarić, Marica

hrvatski

Kromatografske metode analize polifenola u vinima

Vino je bogat izvor različitih skupina polifenola koje uključuju fenolne kiseline, flavonoide i trihidroksistilben - resveratrol. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Do sada su korištene različite metode analize polifenola u vinu uključujući kromatografske, spektrofotometrijske metode i elektrokemijske metode. U ovom članku opisane su ukratko metode priprave uzoraka i najnovija dostignuća u analizi polifenola u vinu, temeljnim kromatografskim metodama: tankoslojnom kromatografijom (TLC), tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz različite tehnike detekcije, te plinskom kromatografijom (GC). Kao posebna tehnika, također je spomenuta i kapilarna elektroforeza koja se odnedavno koristi za analizu polifenola u vinu.

vino ; polifenoli ; analiza ; kromatografske metode

nije evidentirano

engleski

Chromatographic Methods for the Analysis of Polyphenols in Wines

nije evidentirano

wine ; polyphenols ; analysis ; chromatographic methods

nije evidentirano

Podaci o izdanju

58 (3)

2009.

121-128

objavljeno

0022-9830

Povezanost rada

Kemija

Indeksiranost