Kromatografske metode analize polifenola u vinima (CROSBI ID 146953)
Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni) | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Rastija, Vesna ; Medić-Šarić, Marica
hrvatski
Kromatografske metode analize polifenola u vinima
Vino je bogat izvor različitih skupina polifenola koje uključuju fenolne kiseline, flavonoide i trihidroksistilben - resveratrol. U posljednje vrijeme zanimanje za te supstancije potaknuto je brojnim dokazima o njihovim pozitivnim učincima na zdravlje čovjeka. Do sada su korištene različite metode analize polifenola u vinu uključujući kromatografske, spektrofotometrijske metode i elektrokemijske metode. U ovom članku opisane su ukratko metode priprave uzoraka i najnovija dostignuća u analizi polifenola u vinu, temeljnim kromatografskim metodama: tankoslojnom kromatografijom (TLC), tekućinskom kromatografijom visoke djelotvornosti (HPLC) uz različite tehnike detekcije, te plinskom kromatografijom (GC). Kao posebna tehnika, također je spomenuta i kapilarna elektroforeza koja se odnedavno koristi za analizu polifenola u vinu.
vino ; polifenoli ; analiza ; kromatografske metode
nije evidentirano
engleski
Chromatographic Methods for the Analysis of Polyphenols in Wines
nije evidentirano
wine ; polyphenols ; analysis ; chromatographic methods
nije evidentirano
Podaci o izdanju
58 (3)
2009.
121-128
objavljeno
0022-9830
Povezanost rada
Kemija