Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Studij enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije (CROSBI ID 330833)

Ocjenski rad | doktorska disertacija

Giacometti, Jasminka Studij enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije / Vasić-Rački, Đurđa (mentor); Zagreb, Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije, . 1999

Podaci o odgovornosti

Giacometti, Jasminka

Vasić-Rački, Đurđa

hrvatski

Studij enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije

U ovom radu su istraživane reakcije enzimske hidrolize, esterifikacije i trans(inter)esterifikacije. Reakcije su provođene šaržno u kotlastom reaktoru, a katalizirane su lipazom. Enzimska hidroliza maslinova ulja katalizirana slobodnom lipazom iz Candida rugose provođena je u emulzijskom sustavu pri različitim početnim masenim udjelima maslinova ulja, temperaturi i pH. Enzimska hidroliza trioleina katalizirana slobodnom lipazom iz Candida rugose provođena je u emulzijskom sustavu pri 37oC pri različitim početnim masenim udjelima trioleina. Enzimska esterifikacija glicerola kaprilnom (oleinskom) kiselinom katalizirana imobiliziranom lipazom iz Mucor miehei je provođena u sustavu bez otapala, sa otapalom i uz molekularna sita pri 37oC. Enzimska transesterifikacija trioleina kaprilnom kiselinom katalizirana imobiliziranom lipazom iz Mucor miehei provođena je u sustavu sa otapalom, pri 50oC. Transesterifikacijom maslinova ulja kaprilnom kiselinom dobiveno je ulje boljih nutritivnih svojstava. Provođenjem reakcija enzimske hidrolize, esterifikacije i transesterifikacije, uz pretpostavku pseudohomogenog reakcijskog sustava dobiveni su eksperimentalni podaci na temelju kojih su određeni parametri kinetičkih modela koji dobro opisuju navedene reakcije pri različitim uvjetima provedbe. Eksperimentalni podaci enzimske hidrolize maslinova ulja (trioleina) i esterifikacije glicerola kaprilnom kiselinom pokazuju mala odstupanja od izračunatih vrijednosti na osnovi kinetičkog modela povratne reakcije drugog reda, te se navedeni model može prihvatiti kao kinetički model reakcije hidrolize maslinova ulja i trioleina i esterifikacije glicerola kaprilnom kiselinom. Eksperimentalni podaci enzimske esterifikacije glicerola oleinskom kiselinom uz molekularna sita u sustavu sa otapalom, pokazuju mala odstupanja od izračunatih vrijednosti na osnovi kinetičkog modela nepovratne reakcije drugog reda, te se navedeni model može prihvatiti kao kinetički model reakcije esterifikacije glicerola oleinskom kiselinom. Eksperimentalni podaci enzimske transesterifikacije pokazuju mala odstupanja od izračunatih vrijednosti na osnovi kinetičkog modela dviju usporednih povratnih reakcija drugog reda, te se navedeni model može prihvatiti kao kinetički model transesterifikacije trioleina kaprilnom kiselinom, kao i transesterifikacije maslinova ulja kaprilnom kiselinom u sustavu sa otapalom.

adsorpcijska kontrola vode; emulzijski sustav; enzimska esterifikacija; enzimska hidroliza; enzimska transesterifikacija; imobilizirana lipaza iz Mucor miehei; lipaza iz Candida rugose; Lipozym; kinetička analiza; molekularna sita; sustav bez(sa) otapalom

nije evidentirano

engleski

Enzymatic hydrolysis, esterification and transesterification

nije evidentirano

adsorptive control of water; emulsion system; enzymatic esterification; enzymatic hydrolysis; enzymatic transesterification; immobilized lipase from Mucor miehei; kinetic analysis; lipase from C. rugosa; Lipozym; molecular sieve; solvent (free) system

nije evidentirano

Podaci o izdanju

242

27.10.1999.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Fakultet kemijskog inženjerstva i tehnologije

Zagreb

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija