Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 378751

Plesna terapija: razvoj područja, psihološki konstrukti i paksa


Kotur, Rina
Plesna terapija: razvoj područja, psihološki konstrukti i paksa 2009., diplomski rad, Hrvatski studiji, Zagreb


Naslov
Plesna terapija: razvoj područja, psihološki konstrukti i paksa
(Dance therapy: field development, psychological constructs and practice)

Autori
Kotur, Rina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Hrvatski studiji

Mjesto
Zagreb

Datum
15.01

Godina
2009

Stranica
34

Mentor
Brajša-Žganec, Andreja

Ključne riječi
Plesna terapija; art terapija; Jungova duboka psihologija; tjelesna inteligencija; aktivna imaginacija; slobodne asocijacije; „ zrcaleći neuroni“
(: Dance therapy; art therapy; Jung deep psychology; somatic inteligence; active imagination; free associations; „ mirror neurons“)

Sažetak
U radnji se opisuje plesna terapija, začeci razvoja, psihološki konstrukti i praksa. Plesna terapija je psihoterapeutsko korištenje pokreta i plesa u cilju emocionalne, kognitivne, socijalne i fizičke integracije individue. Prakticira se sa hospitaliziranim grupama pacijenata, u edukacijama, u domovima zdravlja i socijalnim udrugama te kao individualna psihoterapeutska praksa (Payne, 2006). Jedna je od raznih ekspresivnih art terapija koje objedinjeno predstavljaju široko područje korištenja umjetničke kreativnosti u terapijske svrhe. Teorija i praksa plesne terapije prvenstveno se fokusira na produbljivanje svijesti o neverbalnoj komunikaciji, somatskim (tjelesnim) informacijama i njihovom prijenosu, podrazumijeva korištenje tjelesnog pokreta simbolički s obzirom na psihološke mehanizme podsvijesti čovjeka. Razvija tjelesnost, emocionalnu senzitivnost, somatoestetske (kinestetičke) osjete te tretira tijelo kao aktivni izvor znanja o nama samima. Najčešće se prakticira na bazi Jungove dubinske psihologije, a s obzirom na znanstvenu neutemeljenost ove prakse, najnoviji su podaci da i neuroznanstveno istraživanje počinje potkrepljivati područje prakse.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
194-1941558-1527 - Odrednice roditeljstva, obiteljski odnosi i psihosocijalna dobrobit djece (Zora Raboteg-Šarić, )

Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb