Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Izgled i sastav površine Co-Cr-Mo legure prije i poslije korozije u otopinama koje simuliraju uvjete u usnoj šupljini (CROSBI ID 544868)

Prilog sa skupa u časopisu | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Klaić, Boris ; Malina, Jadranka ; Čelebić, Asja ; Svetličić, Vesna ; Šegota, Suzana ; Baučić, Ivo Izgled i sastav površine Co-Cr-Mo legure prije i poslije korozije u otopinama koje simuliraju uvjete u usnoj šupljini // Acta stomatologica Croatica. 2008. str. 395-395

Podaci o odgovornosti

Klaić, Boris ; Malina, Jadranka ; Čelebić, Asja ; Svetličić, Vesna ; Šegota, Suzana ; Baučić, Ivo

hrvatski

Izgled i sastav površine Co-Cr-Mo legure prije i poslije korozije u otopinama koje simuliraju uvjete u usnoj šupljini

U literaturi je dokumentirano otpuštanje metalnih iona iz dentalnih legura, što može uzrokovati kliničke probleme, a predstavlja i potencijalni zdravstveni problem. Mikrostrukturne karakteristike i svojstva površine legura utječu na koroziju. Svrha je bila spitati površinu CoCrMo legure prije i poslije stavljanja legure u otopine koje simuliraju različite uvjete u usnoj šupljini. Izliveni i elektropolirani uzorci te legure (Wironit® ; ; extra hard) pregledani su SEM-om i EDS-om, te AFM-om prije i poslije uranjanja na 30 dana u dvije otopine (simulacija sline i dentobakterijskog plaka)na temperaturi od 37 º ; ; C. AFM-om pregledana površina uzoraka prije doticaja s korozijskim otopinama imala je barem 3-4 faze: undulirajuću površinu koja odgovara dendritima (matriks), nakupine nanokristalita (otoci), što odgovara interdendritskom području i poneke visoke konične kristalite koji se izdižu i iz otoka i iz undulirajuće površine. Također su opisani i mali kristaliti poput zrnaca. Matriks je bogatiji s više kobalta nego kroma, dok je u interdendritnom prostoru udjel kobalta gotovo isti kao i kroma. Tijekom korozije otopili su se neki mali zrnasti kristaliti, ali su se pojavili i novi (gusto posuta mala zrnca). Vrhovi u spektru EDS otkrili su da su te nove faze rezultat korozije, primarno otapanja metalnih iona. Na površini su također registrirani neki elementi iz korozijskih otopina. Pretpostavlja se da se tijekom korozije metalne soli izlučuju na površini legure kao nova faza (anioni iz korozijskih tekućina). Elektrokemijsko ponašanje CoCrMo pod utjecajem je pH i sastava tekućina. Očito je da složeni mehanizmi- uključujći reakcije između različitih vrsta iona- dominiraju na granici između faza (površina legure, tekućina), a što kasnije utječe na morfologiju i sastav novoformiranih faza na površini legure.

kobalt-krom legura; korozija; faze površine i sastav

nije evidentirano

engleski

Co-Cr-Mo alloy surface and composition prior and after corrosion in fluids simulating oral conditions

nije evidentirano

Cobalt-chromium alloy; corrosion; surface phases and composition

nije evidentirano

Podaci o prilogu

395-395.

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Acta stomatologica Croatica

0001-7019

Podaci o skupu

Međunarodni kongres Hrvatskog stomatološkog društva HLZ-a (4 ; 2008) ; Kongres Hrvatskog društva za oralnu medicinu i patologiju HLZ-a (1 ; 2008)

predavanje

13.11.2008-15.11.2008

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Metalurgija, Dentalna medicina

Poveznice