Utjecaj trasnporta dužine od 185 km na neke biokemijske parametre u svinja (CROSBI ID 146790)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Džaja, Petar ; Plazonić, Anita ; Maltar-Strmečki, Nadica ; Mrljak, Vladimir ; Barić-Rafaj, Renata ; Grabarević, Željko ; Vujević, Ivica ; Radić, Premil ; Bagarić, Jozo ; Radačić, Mirko
hrvatski
Utjecaj trasnporta dužine od 185 km na neke biokemijske parametre u svinja
U radu je prikazan utjecaj transporta dužine 185 km i trajanja od 2 sata i 40 minuta pri temperaturi od 25 oC na biokemijske parametre svinja: AP, AST, ALT, GGT, ureu, ukupne proteine, albumine, kolesterol, trigliceride, glukozu, ukupni bilirubin, P, Mg i Ca. Svi dobiveni rezultati mjerenja biokemijskih parametara transportiranih svinja uspoređivani su međusobno: vrijednosti prije transporta, neposredno nakon transporta i nakon odmora od 18 sati. U svim istraživanim skupinama uočen je porast prosječne aktivnosti enzima ALT i AST. Prosječna aktivnost alkalne fosfataze bila je iznad fiziološke granice nakon transporta, a prosječna koncentracija glukoze nakon odmora svinja. Prosječne koncentracije P i Mg signifikantno su povišene nakon odmora svinja, a prosječna koncentracija Ca bila je iznad fiziološke granice nakon transporta i nakon odmora životinja. Za sva tri analita značajno je da su u znatnom porastu nakon transporta, a u još većem nakon odmora životinja. Prosječna koncentracija ukupnog bilirubina povećana je iznad fiziološke granice nakon transporta, nakon odmora koncentracija bilirubina pada, ali još uvijek ostaje iznad fiziološke granice. Prosječna koncentracija kreatinina, kolesterola i triglicerida raste nakon transporta, a znatno više nakon odmora, no vrijednosti ostaju u fiziološkom rasponu.
transport; svinja; biokemijski parametri
nije evidentirano
engleski
Effects of a 185 km long transport on some biochemical parameters in pigs
nije evidentirano
transport; pigs; biochemical parameters
nije evidentirano
Podaci o izdanju
31 (1/-2)
2008.
59-67
objavljeno
1330-1292