Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 378243

Odnos civilnih, vojnih i crkvenih vlasti na području Hrvatske u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.-1921.)


Čapo, Hrvoje
Odnos civilnih, vojnih i crkvenih vlasti na području Hrvatske u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.-1921.) // III. kongres hrvatskih povjesničara
Split - Supetar, Republika Hrvatska, 2008. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)


CROSBI ID: 378243 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Odnos civilnih, vojnih i crkvenih vlasti na području Hrvatske u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.-1921.)
(The relationship of civilian, military and church authorities in Croatia during the State of Slovenes, Croats and Serbs and the Kingdom of Serbs, Croats and Slavs (1918-1921))

Autori
Čapo, Hrvoje

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, ostalo

Skup
III. kongres hrvatskih povjesničara

Mjesto i datum
Split - Supetar, Republika Hrvatska, 1. - 5. 10. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
civilne; vojne i crkvene vlasti; Država Slovenaca; Hrvata i Srba; Kraljevstvo Srba; Hrvata i Slovenaca
(civilian; military and church authorities; Croatia; State of Slovenes; Croats and Serbs and the Kingdom of Serbs; Croats and Slovenes)

Sažetak
Slomom Austro-Ugarske Monarhije na području južnoslavenskih zemalja koje su ulazile u njen sastav nastala je Država SHS. Svu vlast u novostvorenoj državi je preuzelo Predsjedništvo Narodnog vijeća sa sjedištem u Zagrebu, a bile su ustrojene i četiri pokrajinske vlade sa sjedištima u Ljubljani, Zagrebu, Splitu i Sarajevu. Vanjsko i unutarnje političko stanje je bilo vrlo složeno (izostanak međunarodnog priznanja, djelovanje Zelenog kadra, povratak vojnika s bojišnica), a njeni vodeći politički čimbenici su je shvaćali kao prijelazno stanje do stvaranja zajedničke države ujedinjenjem s Kraljevinom Srbijom. Uslijed takve situacije na područje Hrvatske je ušla vojska Kraljevine Srbije i prije formalnog ujedinjenja, a koja je te prostore smatrala osvojenim. Dodirom pripadnika različitih društvenih ustrojstava i jednostranim shvaćenjem političke situacije s pozicija pobjednika i pobijeđenih uzrokovalo je niz otvorenih pitanja u hrvatskom društvu. U historiografiji je obrađena problematika političkog nastanka i razvoja Države SHS (29.10.-1.12.1918.) i Kraljevstva SHS do 1921. godine što se posebno odnosi uz njih povezana vanjska i unutarnja politička pitanja. Međutim, opis odnosa između civilnih, vojnih i crkvenih vlasti u tom razdoblju je ostao po strani historigrafskog zanimanja. Stoga će se u ovom radu na temelju arhivskog gradiva pokušati utvrditi kako su na pojedine događaje i probleme reagirali, kakve su stavove imali, te kakvu su suradnju ostvarivali predstavnici upravno-političkih, vojnih i crkvenih vlasti na području Hrvatske u ovom razdoblju.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekti:
019-0190609-0580 - Položaj i razvoj Hrvatske 1918.-1941. (Dizdar, Zdravko, MZOS ) ( POIROT)

Ustanove:
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Profili:

Avatar Url Hrvoje Čapo (autor)


Citiraj ovu publikaciju

Čapo, Hrvoje
Odnos civilnih, vojnih i crkvenih vlasti na području Hrvatske u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.-1921.) // III. kongres hrvatskih povjesničara
Split - Supetar, Republika Hrvatska, 2008. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, ostalo)
Čapo, H. (2008) Odnos civilnih, vojnih i crkvenih vlasti na području Hrvatske u Državi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.-1921.). U: III. kongres hrvatskih povjesničara.
@article{article, author = {\v{C}apo, H.}, year = {2008}, keywords = {civilne, vojne i crkvene vlasti, Dr\v{z}ava Slovenaca, Hrvata i Srba, Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca}, title = {Odnos civilnih, vojnih i crkvenih vlasti na podru\v{c}ju Hrvatske u Dr\v{z}avi Slovenaca, Hrvata i Srba i Kraljevstvu Srba, Hrvata i Slovenaca (1918.-1921.)}, keyword = {civilne, vojne i crkvene vlasti, Dr\v{z}ava Slovenaca, Hrvata i Srba, Kraljevstvo Srba, Hrvata i Slovenaca}, publisherplace = {Split - Supetar, Republika Hrvatska} }
@article{article, author = {\v{C}apo, H.}, year = {2008}, keywords = {civilian, military and church authorities, Croatia, State of Slovenes, Croats and Serbs and the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes}, title = {The relationship of civilian, military and church authorities in Croatia during the State of Slovenes, Croats and Serbs and the Kingdom of Serbs, Croats and Slavs (1918-1921)}, keyword = {civilian, military and church authorities, Croatia, State of Slovenes, Croats and Serbs and the Kingdom of Serbs, Croats and Slovenes}, publisherplace = {Split - Supetar, Republika Hrvatska} }
Contrast
Increase Font
Decrease Font
Dyslexic Font