Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 378242

Mjesto i uloga katoličkih crkvenih krugova i snjima povezanih pojedinaca i udruga u osnovanju i radu "Napretkovih" organizacija na području Hrvatske i Slavonije (1902.-1949.)


Dizdar, Zdravko
Mjesto i uloga katoličkih crkvenih krugova i snjima povezanih pojedinaca i udruga u osnovanju i radu "Napretkovih" organizacija na području Hrvatske i Slavonije (1902.-1949.) // III. KONGRES HRVATSKIH POVJESNIČARA
SPLIT - SUPETAR, REPUBLIKA HRVATSKA, 2008. (predavanje, nije recenziran, neobjavljeni rad, znanstveni)


Naslov
Mjesto i uloga katoličkih crkvenih krugova i snjima povezanih pojedinaca i udruga u osnovanju i radu "Napretkovih" organizacija na području Hrvatske i Slavonije (1902.-1949.)
(Role of the Catholic church circles, individuals and associations in the establishment and work of HKD Napredak in Croatia and Slavonia (1902-1949))

Autori
Dizdar, Zdravko

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, neobjavljeni rad, znanstveni

Skup
III. KONGRES HRVATSKIH POVJESNIČARA

Mjesto i datum
SPLIT - SUPETAR, REPUBLIKA HRVATSKA, 1. - 5. 10. 2008

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Nije recenziran

Ključne riječi
HKD Napredak; Hrvatska i Slavonija; katolička crkva
(HKD Napredak; Croatia and Slavonia; Catholic church)

Sažetak
Od osnutka HKD "Napredak" 1902. do zabrane njegovog rada 1949. stalno su bili prisutni različiti oblici njegovog djelovanja na području Hrvatske i Slavonije. Istodobno osnivanje i rad oko 50 "Napretkovih" organizacija na ovome području u tome vremenskom razdoblju gotovo su nezamislivi bez potpore i aktivnosti crkvnih krugova, pojediaca i udruga, što će se na osnovu izvorne građe nastojati osvijetliti. Tako je npr. prvi donator "Napretka" bio đakovački biskup J.J. Strossmajer. Među prvim njegovim utemeljiteljima bili su: Pavao Guger, biskup u Zagrebu i Josip Lehpamer, kanonik u Varaždinu, a među dobrotvorima, pak, dr. Juraj Posilović, zagrebački biskup, i kasnije njegov nasljednik dr. Ante Bauer. Gotovo u svakoj "Napretkovoj" organiziciji na području Hrvatske i Slavonije bili su nazočni i katolički crkveni krugovi (većinom župnici u tim mjestima) koji su pomagali i usmjeravali njegov vrlo značajan kulturno - prosvjetni rad.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PovijestPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
019-0190612-0599 - Katolicizam, islam i pravoslavlje u identitetskim procesima u B i H (Zoran Grijak, )

Ustanove
Hrvatski institut za povijest, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Zdravko Dizdar, (20735)