Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 377994

Utjecaj totalne dentalne proteze na izgovor


Hunski, Marija; Carek, Vlado; Badel, Tomislav; Horga, Damir; Ivičević-Desnica, Jelena
Utjecaj totalne dentalne proteze na izgovor // Sažeci 4. Međunarodnog kongresa Hrvatskoga stomatološkog društva HLZ-a = Abstracts of the 4th International Congress of the Croatian Dental Society CMA ; u: Acta Stomatologica Croatica 42 (2008) (4) 364-403 / Brkić, Hrvoje (ur.).
Zagreb: Hrvatsko stomatološko društvo, 2008. str. 395-396 (poster, domaća recenzija, sažetak, stručni)


Naslov
Utjecaj totalne dentalne proteze na izgovor
(The influence of total denzal prosthesis on the articulation)

Autori
Hunski, Marija ; Carek, Vlado ; Badel, Tomislav ; Horga, Damir ; Ivičević-Desnica, Jelena

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, stručni

Izvornik
Sažeci 4. Međunarodnog kongresa Hrvatskoga stomatološkog društva HLZ-a = Abstracts of the 4th International Congress of the Croatian Dental Society CMA ; u: Acta Stomatologica Croatica 42 (2008) (4) 364-403 / Brkić, Hrvoje - Zagreb : Hrvatsko stomatološko društvo, 2008, 395-396

Skup
Kongres Hrvatskog stomatološkog društva (4 ; 2008)

Mjesto i datum
Zagreb, Hrvatska, 13.-15.11.2008

Vrsta sudjelovanja
Poster

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Dentalna proteza; izgovor
(Dental prosthesis; articulation)

Sažetak
Pravilan izgovor zahtijeva visok stupanj usklađenosti između centralnih upravljačkih mehanizama koji raspolažu motoričkim programima, prijenosom motoričkih naredbi do perifernih govornih organa, njihovo dobro funkcioniranje i konačno niz povratnih sprega kojima se nadzire izvedba. Tijekom govornog razvoja svi se ti mehanizmi postupno prihvaćaju i automatiziraju. Ako se dogode velike promjene u konfiguraciji izgovornog prolaza, kao što su gubitak zubi ili ortodontske anomalije kod kojih anatomske strukture znatno odstupaju od normalnih vrijednosti, tada to zahtijeva reorganizaciju motoričkih govornih programa i uspostavu adaptativnih mehanizama kako bi se u novim uvjetima postigao razumljiv govor. Budući da su izgovorni kompenzacijski mehanizmi vrlo efikasni, pacijenti mogu na načelu artikulacijske ekvivalentnosti ostvariti razmjerno stabilan akustički rezultat čak i s bezubom čeljusti. No, totalna zubna proteza približava stanje izgovornog prolaza zdravom stanju, pa se može očekivati da će i izgovorni rezultat biti isto tako dobar. U ovom se radu na uzorku od četiri ispitanika koji se koriste potpunom dentalnom protezom uspoređuje izgovor glasnika s protezom i bez nje. Ispitanici su izgovarali glasnike /p, t, k, c, č, f, s, š, h/ u intervokalnoj poziciji, a samoglasnike /i, e, a, o, u/ u poziciji između suglasnika /p/. Njihov je izgovor procijenilo troje kvalificiranih fonetičara, a akustičkom analizom u Praatovu programu izmjereni su neki vremenski i frekvencijski parametri izgovora (VUG, frekvencijski vrhovi afrikata i frikativa, F1 i F2 samoglasnika, trajanje glasnika). Rezultati su pokazali da je izgovor s protezom statistički znatno bolji nego bez nje te da je doprinos proteze poboljšanju izgovora najveći za afrikate, pa zatim za frikative, a manji za okluzive, te da je veći za glasnike u finalnoj nego u intervokalnoj poziciji.

Izvorni jezik
Hrvatski, engleski

Znanstvena područja
Dentalna medicina, FilologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
065-0650445-0441 - Istraživanje koštanog tkiva stomatognatskog sustava (Jadranka Keros, )
065-0650448-0437 - Ispitivanje utjecaja stomatoloških radova na govornu funkciju (Dubravka Knezović Zlatarić, )
065-0650448-0438 - Okluzija i kraniomandibularne disfunkcije (Sonja Kraljević-Šimunković, )
130-0000000-0785 - Proizvodnja i percepcija govora (Marko Liker, )

Ustanove
Stomatološki fakultet, Zagreb,
Filozofski fakultet, Zagreb

Časopis indeksira:


  • Web of Science Core Collection (WoSCC)
    • Emerging Sources Citation Index (ESCI)