Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udjel Srba u gospodarskom razvoju Osijeka (Posebni osvrt na udjel u trgovini i obrtu od 18. do kraja 19. stoljeća) (CROSBI ID 37445)

Prilog u knjizi | ostalo

Živaković-Kerže, Zlata Udjel Srba u gospodarskom razvoju Osijeka (Posebni osvrt na udjel u trgovini i obrtu od 18. do kraja 19. stoljeća) // DIJALOG POVJESNIČARA - ISTORIČARA 10/1 / Graovac, Igor (ur.). Zagreb: Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Zagreb, 2008. str. 191-200

Podaci o odgovornosti

Živaković-Kerže, Zlata

hrvatski

Udjel Srba u gospodarskom razvoju Osijeka (Posebni osvrt na udjel u trgovini i obrtu od 18. do kraja 19. stoljeća)

U prethodnom priopćenju se promatra udjel Srba, stanovnika Osijeka, u gospodarskom razvoju grada, posebice u trgovini i obrtu, od 18. do kraja 19. stoljeća kada je taj udjel imao tendenciju uspona i padova vezanu uz kompleksna povijesna i društvena zbivanja koja su u tom razdoblju modelirala naseljenost i gospodarski razvoj u Slavoniji, pa tako i u gradu na Dravi. Saopćenje pokazuje da su Srbi, stanovnici Osijeka, imali tada znatan udjel u trgovačko-obrtničkoj djelatnosti, i to kao trgovci stokom, žitaricama, ostalim živežnim namirnicama i drugom robom te kao zanatlije – abadžije, jorgandžije, kazandžije, ćurćije, kovači, sirari i drugi – do nagle industrijalizacije koja je promijenila način življenja u Osijeku. Tada su nestali mnogi stari obrti kojima su se bavili i ovdašnji Srbi, a gotovo istodobno smanjuje se i udjel ovdašnjih Srba u trgovanju pojedinim vrstama roba. Budući da se od tada smanjio njihov udjel u gospodarstvu Osijeka oni su se sve više usmjeravali na tzv. slobodna zvanja, kao notari, suci, načelnici, župani i drugi, sudjelujući više u upravnom i društvenom životu grada.

Osijek, Srbi, gospodarski razvoj, trgovina, obrt, kraj 18. stoljeća, 19. stoljeće

nije evidentirano

engleski

Participation of Serbs in economic development of the city of Osijek. (Special retrospection on their participation in trade and craft from the end of the 18th century to the end of the 19th century)

nije evidentirano

Osijek, Serbs, economic development, trade, craft, the end of the 18th century, 19th century

nije evidentirano

Podaci o prilogu

191-200.

objavljeno

Podaci o knjizi

DIJALOG POVJESNIČARA - ISTORIČARA 10/1

Graovac, Igor

Zagreb: Friedrich-Ebert-Stiftung (FES) Zagreb

2008.

978-953-6922-13-0

Povezanost rada

Povijest