Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 377392

Uloga intelektualaca u novoj Europi


Pažanin, Ana
Uloga intelektualaca u novoj Europi // Anali Hrvatskog politološkog društva, 4 (2008), 331-339 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)


Naslov
Uloga intelektualaca u novoj Europi
(The Role of Intellectuals in Modern Europe)

Autori
Pažanin, Ana

Izvornik
Anali Hrvatskog politološkog društva (1845-6707) 4 (2008); 331-339

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, znanstveni

Ključne riječi
angažirani intelektualac; erazmovci; intelektualac; javni intelektualac; sloboda
(committed intellectual; Erasmians; intellectual; public intellectual; freedom)

Sažetak
U radu se polazi od Dahrendorfovog pojma intelektualca kao angažiranog promatrača svoga vremena, da bi se preko, Dahrendorfu suprotnih, 11 Rortyjevih teza o humanističkim intelektualcima i Etzionijevog javnog intelektualca došlo do Coserovog slavnog intelektualca. Dahrendorf se oslanja na Erazma Roterdamskog i one koji su ga slijedili, iako se vrijeme u kojem je Erazmo živio razlikuje od našeg, a posebno 20. stoljeća. One, kojima je Erazmo uzor u modernom dobu Dahrendorf naziva „ erazmovcima“ a iako taj pojam, kao što kaže i sam Dahrendorf, zvuči pomalo staromodno, za sve kojima je sloboda pojam „ erazmovci“ njeguje i u budućnosti. On to pokazuje na primjerima ne samo liberalnih intelektualaca nego liberalnog duha uopće i razvija političku etiku ne samo za intelektualce nego i za sve građane nove Europe. Kao podsjetnik, može se dodati, da su se intelektualci često stavljali u službe autoritarnih režima i diktatura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PolitologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
015-0151680-1335 - Politički deficit Europske unije i njegove posljedice za Hrvatsku (Zoran Kurelić, )

Ustanove
Fakultet političkih znanosti, Zagreb

Profili:

Avatar Url Ana Pažanin (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Pažanin, Ana
Uloga intelektualaca u novoj Europi // Anali Hrvatskog politološkog društva, 4 (2008), 331-339 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, znanstveni)
Pažanin, A. (2008) Uloga intelektualaca u novoj Europi. Anali Hrvatskog politološkog društva, 4, 331-339.
@article{article, author = {Pa\v{z}anin, A.}, year = {2008}, pages = {331-339}, keywords = {committed intellectual, Erasmians, intellectual, public intellectual, freedom}, journal = {Anali Hrvatskog politolo\v{s}kog dru\v{s}tva}, volume = {4}, issn = {1845-6707}, title = {The Role of Intellectuals in Modern Europe}, keyword = {committed intellectual, Erasmians, intellectual, public intellectual, freedom} }

Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • International Political Science Abstracts