Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 377238

Iz "etnološkog mraka": Austrijski etnografski tekstovi o Istri s kraja 19. i početka 20. stoljeća


Nikočević, Lidija
Iz "etnološkog mraka": Austrijski etnografski tekstovi o Istri s kraja 19. i početka 20. stoljeća, Pula: Zavičajna naklada "Žakan Juri", 2008 (monografija)


CROSBI ID: 377238 Za ispravke kontaktirajte CROSBI podršku putem web obrasca

Naslov
Iz "etnološkog mraka": Austrijski etnografski tekstovi o Istri s kraja 19. i početka 20. stoljeća
(Out of "the ethnological Darkness": Austrian ethnographic texts on Istria from the end of the 19th and beginning of the 20th centuries)

Autori
Nikočević, Lidija

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, znanstvena

Izdavač
Zavičajna naklada "Žakan Juri"

Grad
Pula

Godina
2008

Stranica
320

ISBN
978-953-6487-40-0

Ključne riječi
Istra; Austro-Ugarska; etnografija; muzej; putopisi; državna ideologija; zamišljene istine; egzotizacija; stereotipi; postkolonijalizam
(Istria; Austro-Hungary; ethnography; museum; travel writing; state ideology; imagined truths; exotification; stereotypes; postcolonialism)

Sažetak
U knjizi "Iz "etnološkog mraka" : Austrijski etnografski tekstovi o Istri s kraja 19. i početka 20. stoljeća" predstavljeni su etnografski tekstovi nastali u vrijeme austrougarske vladavine, koji nisu prevedeni na hrvatski jezik i nepoznati su mnogim etnolozima, a tako i široj stručnoj javnosti. Autoricu je zanimalo što su autori tih tekstova prepoznavali kao karakteristične elemente tradicijske kulture Istre, što su naglašavali, te o čemu nisu uopće pisali. Također se nastoji odgovoriti na pitanje što je te autore određivalo i motiviralo da pišu svoje zamišljene etnografije. Njih karakteriziraju mnoga pojednostavljenja, površnosti pa i netočnosti, a također i činjenica da su autori jedan od drugoga preuzimali, odnosno, prepisivali pojedine stavove i dojmove, čime su su okamenile određene “ istine” o istarskoj kulturi i stvoreni stereotipi koje možemo pratiti i do današnjih dana. No, polazi se od pretpostavke da je svaki etnografski opis u prošlosti i danas određen subjektivnošću onog koji piše, pa se tako i ovdje radi o svojevrsnim “ djelomičnim istinama” . Početno poglavlje ovog rada odnosi se na značenje koje je Istra imala za Austro-Ugarsku Monarhiju. Potom su skicirane karakteristike rane faze razvitka etnologije u Beču i Austro-Ugarskoj, da bi se jasnije kontekstualizirali i etnografski tekstovi o Istri. Daljnja poglavlja tematiziraju tri najvažnije osobe za razvoj etnologije u promatranom periodu, koje su također bile ključne za razvijanje interesa prema Istri. Slijedi predstavljanje niza daljnjih etnografskih tekstova, koji se vrednuju u kontekstu tadašnje državne ideologije, te postkolonijalne kritike.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Povijest, Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
140-1400822-0814 - Istarsko društvo XVI.-XIX. stoljeća: povijesne i kulturološke teme (Slaven Bertoša, )

Ustanove
Sveučilište Jurja Dobrile u Puli

Profili:

Avatar Url Lidija Nikočević (autor)

Citiraj ovu publikaciju

Nikočević, Lidija
Iz "etnološkog mraka": Austrijski etnografski tekstovi o Istri s kraja 19. i početka 20. stoljeća, Pula: Zavičajna naklada "Žakan Juri", 2008 (monografija)
Nikočević, L. (2008) Iz "etnološkog mraka": Austrijski etnografski tekstovi o Istri s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Pula, Zavičajna naklada "Žakan Juri".
@book{book, author = {Niko\v{c}evi\'{c}, L.}, year = {2008}, pages = {320}, keywords = {Istria, Austro-Hungary, ethnography, museum, travel writing, state ideology, imagined truths, exotification, stereotypes, postcolonialism}, isbn = {978-953-6487-40-0}, title = {Out of "the ethnological Darkness": Austrian ethnographic texts on Istria from the end of the 19th and beginning of the 20th centuries}, keyword = {Istria, Austro-Hungary, ethnography, museum, travel writing, state ideology, imagined truths, exotification, stereotypes, postcolonialism}, publisher = {Zavi\v{c}ajna naklada "\v{Z}akan Juri"}, publisherplace = {Pula} }