Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 376905

Prvo lice životinjske jednine


Govedić, Nataša; Marjanić, Suzana
Prvo lice životinjske jednine // Treća: časopis Centra za ženske studije, 10 (2008), 1; 5-10 (podatak o recenziji nije dostupan, pregledni rad, stručni)


Naslov
Prvo lice životinjske jednine
(The first person of animal singularity)

Autori
Govedić, Nataša ; Marjanić, Suzana

Izvornik
Treća: časopis Centra za ženske studije (1331-7237) 10 (2008), 1; 5-10

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, pregledni rad, stručni

Ključne riječi
Ekofeminizam; animalizam; prava životinja
(Ecofeminism; animalism; animal rights)

Sažetak
Iako se ekofeminizam, između ostaloga, odredio i kao pokret za prava, odnosno oslobođenje životinja koji odbija prihvatiti patrijarhalnu dogmu o navodnoj prirodnoj dominaciji ljudi nad drugim životinjama, ipak, etika zagovora prava životinja u pojedinih se ekofeminističkih teoretičarki i teoretičara znatno razlikuje, kao uostalom i u ovome tematskom bloku o animalističkome ekofeminizmu. Naime, ovim tematskim brojem Treće, nakon tematskoga broja o ekofeminizmu iz 2000. godine (ur. Karmen Ratković, Treća, 2/2), nastojimo propitati ulogu prava životinja u eko/feminističkim smjernicama te pokušati odgovoriti na pitanje zbog čega bi feminizam trebao biti angažiran u pokretu za prava životinja, za pripadnike eksploatirane grupe koji ne mogu sami organizirano prosvjedovati protiv načina na koji se postupa s njima. Dakle, od svih teorijskih i aktivističkih diverziteta u okrilju ekofeminizma u ovom smo se broju odlučile posvetiti animalističkom ekofeminizmu ili vegetarijanskom ekofeminizmu, kako ga naziva ekofeministkinja Greta Gaard, koji za sada u našoj feminističkoj i općenito kulturnoj kao i znanstvenoj zajednici nije bio sustavno obrađivana tema.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Etnologija i antropologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
189-0000000-3626 - Kulturna animalistika: knjiž., folklor., etnološki i kulturnoantropol. prilozi (Antonija Zaradija-Kiš, )

Ustanove
Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Suzana Marjanić, (219880)