Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 376620

Neškodljivost i imunogenost cjepiva protiv boginja peradi primijenjenog u dišni sustav guščića postupkom nebulizacije


Bakmaz, Ana
Neškodljivost i imunogenost cjepiva protiv boginja peradi primijenjenog u dišni sustav guščića postupkom nebulizacije 2008., diplomski rad, Veterinarski fakultet, Zagreb


Naslov
Neškodljivost i imunogenost cjepiva protiv boginja peradi primijenjenog u dišni sustav guščića postupkom nebulizacije
(Safety and imunogenicity of Fowlpox virus vaccine delivered to respiratory system of newly hatched gooslings by means of nebulization.)

Autori
Bakmaz, Ana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Veterinarski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
14.07

Godina
2008

Stranica
38

Mentor
Mazija, Hrvoje

Neposredni voditelj
Gottstein, Željko

Ključne riječi
Virus boginja peradi; nebulizacija; guščići; imunogenost; neškodljivost
(Fowlpoxvirus; nebulization; gooslings; imunogenicity; safety)

Sažetak
Istražena je neškodljivost i imunogenost cjepnog virusa boginja peradi Bodikal® SPF, Veterina d.o.o., primjenjenog netom izleženim guščićima postupkom nebulizacije, t. aerosolom vodene suspenzije cjepnog virusa promjera čestica između 3 - 5 mikrona. Ukupno 50 netom izleženih guščića korištenih u pokusu, raspoređeno je u tri skupine. Prvoj cjepivo je dano spomenutim postupkom, drugoj ubonom u krilnu opnu 28. dana dok je treća poslužila kao kontrolna. Guščići su docijepljeni u dobi od 28 dana uobičajenim postupkom primjene cjepiva ubodom u krilnu opnu, a pokus je trajao ukupno 38 dana kako bi se uočile sve kliničke reakcije. Nakon primjene cjepiva u krilnu opnurazvila se uobičajena reakcija, i to statistički značajno opsežnija u necjepljenih guščića negoli u docijepljenih u dobi od 28 dana. Razlika u postignutoj tjelesnoj masi između guščića pojedinih skupina, tijekom trajanja pokusa, nije bilo. Postupak nebulizacije cjepiava boginja peradi netom izleženim guščićima pokazao se je neštetnim, no istodobno i imunogenim. Na ovaj način dokazana je mogućnost primjene cjepiva protiv boginja peradi još u valionici, a isto tako i mogućnost davanja dišnim putem vektorskog cjepiva kojima je Avipoxvirus nosač.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Veterinarska medicinaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
053-0531863-1858 - Imunoprofilaksa bolesti peradi i drugih ptica (Željko Gottstein, )

Ustanove
Veterinarski fakultet, Zagreb