Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije isplačne jame bušotine Rakitnica 1 (CROSBI ID 762663)

Druge vrste radova | elaborat/studija

Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Mesić, Milan ; Zgorelec, Željka ; Jurišić, Aleksandra ; Sajko, Krunoslav ; Vuković, Ivana Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije isplačne jame bušotine Rakitnica 1 // Agronomski fakultet, Zavod za opću proizvodnju bilja. 2008.

Podaci o odgovornosti

Kisić, Ivica ; Bašić, Ferdo ; Mesić, Milan ; Zgorelec, Željka ; Jurišić, Aleksandra ; Sajko, Krunoslav ; Vuković, Ivana

hrvatski

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije isplačne jame bušotine Rakitnica 1

Temeljem provedenih kemijskih analiza (reakcija tla, sadržaj organske tvari, biljci pristupačni fosfor i kalij), sadržaja teških kovina te opterećenosti tla ukupnim i mineralnim uljima nameće se zaključak da nije došlo do nikakvih promjena u tlu (do promatrane dubine od 0, 3 metra) uzrokovanih radom istraživane negativne bušotine u ovom elaboratu. Utvrđene vrijednosti relativno se razlikuju (isti razred opskrbljenosti i u uzorcima tla s prostora isplačne jame i u uzorcima tla uzetim u okružju isplačne jame). Sadržaj teških kovina i mineralnih ulja do dubine od 0, 3 metra na prostoru isplačne jame ukazuje da se njihova vrijednost ne razlikuje u odnosu na okolno poljoprivredno tlo. Iz toga proizlazi zaključak da radovi vezani uz istražnu negativnu bušotinu Rakitnica nisu djelovali negativno na okoliš, odnosno da nije došlo do povećane emisije onečišćenja sa ovoga prostora. Potrebite količine i oblike organskih i mineralnih kalijevih gnojiva koje bi trebalo dodati pojašnjene su u prethodnom poglavlju. Navedena gnojiva bi trebalo dodati u skladu s provođenjem agrotehničkih radova (jesensko ili proljetno oranje) vezanih uz sjetvu usjeva koji će se uzgajati na bivšem prostoru isplačne jame. Kada se provede navedena organska i mineralna gnojidba u cilju rekultivacije tla, bušotinski prostor uključen u ovaj elaborat (Rakitnica-1) biti će do kraja saniran te će se u tom slučaju ovaj prostor moći vratiti vlasnicima na korištenje.

plinska/naftna bušotina; isplačna jama; solidifikat; tlo; rekultivacija

nije evidentirano

engleski

Elaborat stanja tala s projektom rekultivacije isplačne jame bušotine Rakitnica 1

nije evidentirano

gas/oil hole; waste pit; drilling fluids; soil; recultivation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Agronomski fakultet, Zavod za opću proizvodnju bilja

2008.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)