Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 376131

Soja Glycine max (L.) Merr.


Vratarić, Marija; Sudarić, Aleksandra
Soja Glycine max (L.) Merr., Osijek: Poljoprivredni institut Osijek, 2008 (sveučilišni udžbenik)


Naslov
Soja Glycine max (L.) Merr.
(Soybean Glycine max (L.) Merr.)

Autori
Vratarić, Marija ; Sudarić, Aleksandra

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, sveučilišni udžbenik, znanstvena

Izdavač
Poljoprivredni institut Osijek

Grad
Osijek

Godina
2008

Stranica
460.XIV

ISBN
978-953-97114-7-2

Ključne riječi
Soja; značaj; botanička klasifikacija; morfologija; faze razvoja; kolekcije germplazme; ekološki uvjeti; oplemenjivanje; genetika; sjemenarstvo; agrotehnika; gnojidba; natapanje; korovi; bolesti; štetnici; abiotski činioci; nutritivnost; prerada
(Soybean; importance; taxonomy; morphology; development stage; germplasm collection; ecoloical condition; breeding; genetics; seed production; agrotechnique; fertilization; irrigation; weeds; diseases; pests; abiotical factors; nutritive value; processing)

Sažetak
Soja (Glycine max (L.) Merr) je jedna od značajnijih kultura u svijetu te je danas glavna bjelančevinasta i uljna kultura. Proizvodnja soje razvila se u brojnim zemljama u svijetu gdje je postala integralni dio njihove moderne poljoprivrede u sustavu hrane. Možemo reći da je soja danas stalni glavni izvor blagostanja za stanovništvo u mnogim dijelovima svijeta, posebno kad se neprekidno znanstvenim i tehnološkim razvojem potvrđuje njena vrijednost i povećava njena raznovrsna upotreba (uključujući prehranu ljudi i zdravlje, ulje za hranu, ishranu stoke te u mnoge druge industrijske upotrebe). U Republici Hrvatskoj soja, također, postaje sve važnija kultura. Međutim, njena proizvodnja još ne zadovoljava potrebe zemlje te postoje potrebe za proizvodnjom na još većim površinama kao i za većim prosječnim urodima zrna po jedinici površine. S obzirom na specifičnosti sojine biljke, koja je proizvodnjom kompleksnija i zahtjevnija nego druge ratarske kulture, potrebno nam je više spoznaja o njoj na svim razinama. Nužno je dobro poznavati soju kao kulturu, agroekološke uvjete za njezinu proizvodnju, valja primijeniti adekvatnu tehnologiju kao i odgovarajući sortiment, a, u isto vrijeme, pratiti svjetske trendove. Sve ovo iznimno je važno da bi smo postigli visoke urode zrna soje po jedinici površine.Ova knjiga ima za cilj pomoći u tome. Ona je novo, značajno prošireno izdanje, u odnosu na sve do sada napisano o soji u Republici Hrvatskoj. U knjizi su obuhvaćena sva važnija domaća istraživanja, te najnovije spoznaje u stranim istraživanjima. Naime, u svijetu su napravljeni vrlo značajni pomaci u istraživanjima svih segmenata soje te se u knjizi nastojalo dati najznačajnije rezultate brojnih znanstvenih istraživanja širom svijeta. Autori knjige nastojali su nova saznanja približiti našoj znanstvenoj, stručnoj i proizvodnoj javnosti.Monografija &laquo ; Soja&raquo ; obuhvaća 18 poglavlja koja se odnose na sva znanstvena područja o soji uz Proslov, Pojmovnik i Kazalo autora. Svako poglavlje ima sažetak na engleskom jeziku i popis korištene literature. Podaci su potkrijepljeni tablicama, slikama u boji, shemama i grafikonima čiji su naslovi prevedeni na engleski jezik. Tako da će ova knjiga djelomično biti razumljiva i znanstvenicima i izvan granice Republike Hrvatske. Posljednjih dvadesetak godina genetska i genomska istraživanja na soji u svijetu bila su instrument u razvoju rekombinantnih DNK tehnologija koje imaju revolucionaran pristup za unaprijeđenje uroda zrna, zaštite od štetočina, kakvoće sjemena. Transgene sorte soje danas zauzimaju značajan prostor u više zemalja svijeta te je novom razvoju genetike dan širok prostor u knjizi. Isto tako, želimo usmjeriti vašu pažnju na nova poglavlja o biotskim i abiotskim stresovima te na poglavlja o preradi i korištenju soje.Knjiga je namijenjena poljoprivrednim znanstvenicima i stručnjacima u praksi te studentima biotehničkih znanosti, ali i poljoprivrednim proizvođačima koji su svojim radom i učenjem usmjereni na proizvodnju i preradu ove važne kulture. Svi oni koji se bave poljoprivrednom proizvodnjom, preradom i korištenjem soje i koji rade na njenom unaprjeđenju, u ovoj knjizi će naći korisne informacije iz svih segmenata ovog područja. Knjiga nije pisana s namjerom da obuhvati sva znanja koja postoje o soji u svijetu jer je to, dakako, nemoguće. Želja nam je bila obuhvatiti sve ono što može značajno pomoći unaprjeđenju proizvodnje soje u našim hrvatskim uvjetima uzgoja. Odnosno, pomoći razvoju naše poljoprivrede. U konačnici, cilj nam je bio prebroditi nedoumice i lutanja u proizvodnji soje i učiniti je što učinkovitijom i uspješnijom.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
073-0730489-0344 - Kontinuirano genetsko unapređenje soje suvremenim metodama oplemenjivanja (Aleksandra Sudarić, )

Ustanove
Poljoprivredni institut Osijek