Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 376009

Raspodjela lipida u Rogozničkom jezeru u rano proljeće i ljeto


Penezić, Abra
Raspodjela lipida u Rogozničkom jezeru u rano proljeće i ljeto 2008., diplomski rad, Prirodoslovno-matematički, ZAGREB


Naslov
Raspodjela lipida u Rogozničkom jezeru u rano proljeće i ljeto
(Vertical distribution of lipids in Rogoznica lake in early spring and summer)

Autori
Penezić, Abra

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad

Fakultet
Prirodoslovno-matematički

Mjesto
ZAGREB

Datum
12.12

Godina
2008

Stranica
72

Mentor
Gašparović, Blaženka ; Galić, Nives

Ključne riječi
Rogozničko jezero; lipidne klase; sulfolipidi; partikularna frakcija; otopljena frakcija; IATROSCAN MK-6; anoksija; hipoksija; kemoklina
(Rogoznica Lake; lipid classes; sulpholipid; particulate fraction; dissolved fraction; IATROSCAN MK-6; anoxia; hipoxia; chemocline)

Sažetak
Kvalitativna i kvantitativna analiza klasa lipida Rogozničkog jezera provedena je u ožujku i srpnju 2008 g.. Kako bi se odvojile frakcije lipida iz živuće i neživuće organske tvari, čime se postiže potpunija bolje razumijevanje sustava, lipidi su analizirani u otopljenoj i partikularnoj frakciji. Lipidi su izvrsni biomarkeri za određivanje porijekla i praćenje sudbine organske tvari u vodenom sustavu, a jezera, poput slanog Rogozničkog jezera, zbog svoje izoliranosti izvrsni su sustavi za promatranje i razumijevanje bioloških procesa morskog okoliša. Lipidi se mogu podijeliti u 16 klasa biogenog i antropogenog podrijetla od kojih svaka daje specifične informacije o sustavu. U analizi je korišten tankoslojni kromatograf IATROSCAN MK-6 (TLC/FID, FPD). U jezeru je zabilježena anoksija, hipoksija, termoklina i haloklina, te je posebna pažnja pridodana utjecaju ovih pojava na raspodjelu analiziranih klasa lipida. Dobiveni rezultati distribucije i koncentracije klasa lipida pokazali su cvat fitoplanktona u rano proljeće i ljeto, no i značajne procese razgradnje u ožujku. Povećana količina ukupnih lipida određena je u anoksičnom sloju koja je pripisana procesima razgradnje i transformacije organske tvari u tom sloju. U skladu s tim određena je jača bakterijska aktivnost pri dnu jezera kroz lipidni indikator bakterijske populacije. Znatno veća količina ugljikovodika izmjerena je u srpnju no u ožujku, koji se u zabilježenim koncentracijama mogu smatrati indikatorima onečišćenja. Kvalitativna analiza provedena je i kako bi se detektirali sulfolipidi, te je sumpor u interakciji s organskom tvari zabilježen kod pigmenata, njihovih razgradnih produkata i ugljikovodika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
GeologijaPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
098-0982934-2717 - Priroda organske tvari, interakcije s mikrokonstituentima i površinama u okolišu (Irena Ciglenečki-Jušić, )

Ustanove
Institut "Ruđer Bošković", Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Abra Penezić, (315533)