Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 375977

Mobbing


Mobbing, Rijeka: Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, 2006 (zbornik)


Naslov
Mobbing

Urednik/ci
Bodiroga-Vukobrat, Nada ; Frančišković, Tanja ; Pernar, Mirjana

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Uredničke knjige, zbornik, ostalo

Izdavač
Društvo psihologa Primorsko-goranske županije

Grad
Rijeka

Godina
2006

Stranica
332

ISBN
953-95619-0-6

Ključne riječi
mobbing; zlostavljanje na radnom mjestu; seksualno uznemiravanje
(mobbing; workplace bullying; sexual harassment)

Sažetak
Prvo poglavlje sadrži članke koji nastoje s raznih strana obuhvatiti problem počevši od osnovnih teorijskih postavki, pregleda dosadašnjih publikacija i načina definiranja problema zlostavljanja na radnom mjestu, psiholoških i zdravstvenih posljedica, pravnih aspekata nekih dijagnostičkih i procjenskih problema i mogućih terapijskih akcija. Poglavlje završava preventivnim mogućnostima medicinske struke, djelovanja sindikata i poslodavaca, uređivanja pravne regulative i opisa mogućnosti i aktivnosti civilnog sektora. Drugo poglavlje sadrži recentna istraživanja pojave mobbinga i zlostavljanja na radnom mjestu, kao i rad na validaciji upitnika za populaciju u Hrvatskoj. Prilagodba instrumentarija uvjet je bez kojeg je istraživanje praktički nemoguće. Treće poglavlje nam donosi dva prikaza slučaja osoba izloženih mobbingu koje su razvile psihopatološke smetnje i trebale psihijatrijsku pomoć u njihovu prevladavanju. Oni nam zorno ilustriraju kakve poslijedice mobbing može imati na individualnom planu i koliko je složen proces liječenja i oporavka. Četvrto poglavlje sadrži kraće osvrte u kojima se na problem mobbinga gleda s malo drugačije strane, ali nikako manje zanimljive. Tri osvrta su zapravo teze koje su bile postavljene kao teme za okrugli stol tijekom spomenutog simpozija. Slijede upitnici korišteni i validirani u istraživanjima kao i model pravilnika radne organizacije koji će predvidjeti mjere sprječavanja pojave zlostavljanja na radnom mjestu.

Izvorni jezik
HrvatskiPOVEZANOST RADA


Projekt / tema
108-1080316-0300 - Zdravlje na radu i zdravi okoliš (Jadranka Mustajbegović, )

Ustanove
Medicinski fakultet, Zagreb

Profili:

Avatar Url Tanja Frančišković (urednik)

Avatar Url Nada Bodiroga-Vukobrat (urednik)

Citiraj ovu publikaciju

Mobbing, Rijeka: Društvo psihologa Primorsko-goranske županije, 2006 (zbornik)
Bodiroga-Vukobrat, N., Frančišković, T. & Pernar, M. (ur.) (2006) Mobbing. Rijeka, Društvo psihologa Primorsko-goranske županije.
@book{book, year = {2006}, pages = {332}, keywords = {mobbing, workplace bullying, sexual harassment}, isbn = {953-95619-0-6}, title = {Mobbing}, keyword = {mobbing, workplace bullying, sexual harassment}, publisher = {Dru\v{s}tvo psihologa Primorsko-goranske \v{z}upanije}, publisherplace = {Rijeka} }