Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes (CROSBI ID 544332)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran ; Pavlović, Hrvoje ; Hardi, Jovica Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes // Zbornik sažetaka / Tratnik, Ljubica (ur.). Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU), 2008. str. 51-52

Podaci o odgovornosti

Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran ; Pavlović, Hrvoje ; Hardi, Jovica

hrvatski

Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes

Cilj ispitivanja bio je utvrditi utjecaj fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 s dodatkom meda na patogenu Listeria monocytogenes. U eksperimentu su korištene dvije monoflorne vrste meda, tamni kestenov med i svijetli bagremov med u koncentracijama od 3, 0%, 5, 0% i 10, 0% (w/v). Nacijepljeni uzorci su inkubirani anaerobno na 37 °C 25 sati. Tijekom fermentacije su određivani broj stanica Bifidobacterium lactis BB-12 i pH vrijednost. Osjetljivost bakterije L. monocytogenes na pripremljene uzorke je određena kvalitativno upotrebom metode difuzije u agaru. Također su praćene korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara fermentacije (broj probiotičkih stanica i pH vrijednost fermentiranih uzoraka). Obje vrste meda povećavaju rast i aktivnost B. lactis tijekom fermentacije kravljeg i kozjeg mlijeka. Istovremeno, veća kiselost i veći CFU Bifidobacterium lactis BB 12 su zabilježeni u fermentiranom kozjem mlijeku tijekom cijelog fermentacijskog procesa. Disk difuzijska metoda pokazuje da nastanak zona inhibicije rasta ovisi o vrsti i koncentraciji meda, kao i o vrsti mlijeka. Rezultati pokazuju veći inhibicijski učinak uzoraka fermentiranog kozjeg mlijeka na rast L. monocytogenes u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Kestenov med je općenito imao veći inhibicijski učinak od bagremovog meda.

Bifidobacterium lactis BB-12; fermentirano kravlje i kozje mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytogenes

nije evidentirano

engleski

Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented by Bifidobacterium lactis BB-12 on Listeria monocytogenes

nije evidentirano

Bifidobacterium lactis BB-12; fermented cow and goat milk; acacia and chestnut honey; inhibitory effect; Listeria monocytogenes

nije evidentirano

Podaci o prilogu

51-52.

2008.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Zbornik sažetaka

Tratnik, Ljubica

Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)

Podaci o skupu

38. Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem

predavanje

23.11.2008-26.11.2008

Lovran, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija