Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes (CROSBI ID 544332)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Lučan, Mirela ; Slačanac, Vedran ; Pavlović, Hrvoje ; Hardi, Jovica
hrvatski
Inhibicijski učinak kozjeg i kravljeg mlijeka s dodatkom meda fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 na bakteriju Listeria monocytogenes
Cilj ispitivanja bio je utvrditi utjecaj fermentiranog kozjeg i kravljeg mlijeka fermentiranog bakterijom Bifidobacterium lactis BB-12 s dodatkom meda na patogenu Listeria monocytogenes. U eksperimentu su korištene dvije monoflorne vrste meda, tamni kestenov med i svijetli bagremov med u koncentracijama od 3, 0%, 5, 0% i 10, 0% (w/v). Nacijepljeni uzorci su inkubirani anaerobno na 37 °C 25 sati. Tijekom fermentacije su određivani broj stanica Bifidobacterium lactis BB-12 i pH vrijednost. Osjetljivost bakterije L. monocytogenes na pripremljene uzorke je određena kvalitativno upotrebom metode difuzije u agaru. Također su praćene korelacije između stupnja inhibicije i određenih parametara fermentacije (broj probiotičkih stanica i pH vrijednost fermentiranih uzoraka). Obje vrste meda povećavaju rast i aktivnost B. lactis tijekom fermentacije kravljeg i kozjeg mlijeka. Istovremeno, veća kiselost i veći CFU Bifidobacterium lactis BB 12 su zabilježeni u fermentiranom kozjem mlijeku tijekom cijelog fermentacijskog procesa. Disk difuzijska metoda pokazuje da nastanak zona inhibicije rasta ovisi o vrsti i koncentraciji meda, kao i o vrsti mlijeka. Rezultati pokazuju veći inhibicijski učinak uzoraka fermentiranog kozjeg mlijeka na rast L. monocytogenes u usporedbi s fermentiranim kravljim mlijekom. Kestenov med je općenito imao veći inhibicijski učinak od bagremovog meda.
Bifidobacterium lactis BB-12; fermentirano kravlje i kozje mlijeko; bagremov i kestenov med; inhibicijski učinak; Listeria monocytogenes
nije evidentirano
engleski
Inhibitory effect of honey-sweetened goat and cow milk fermented by Bifidobacterium lactis BB-12 on Listeria monocytogenes
nije evidentirano
Bifidobacterium lactis BB-12; fermented cow and goat milk; acacia and chestnut honey; inhibitory effect; Listeria monocytogenes
nije evidentirano
Podaci o prilogu
51-52.
2008.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Zbornik sažetaka
Tratnik, Ljubica
Zagreb: Hrvatska mljekarska udruga (HMU)
Podaci o skupu
38. Hrvatski Simpozij mljekarskih stručnjaka s međunarodnim sudjelovanjem
predavanje
23.11.2008-26.11.2008
Lovran, Hrvatska