Proizvodnja kozjeg mlijeka - varijacije količina i sastava u toku laktacije (CROSBI ID 146047)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Miletić, Silvija ; Antunac, Neven
hrvatski
Proizvodnja kozjeg mlijeka - varijacije količina i sastava u toku laktacije
Jednogodišnje istraživanje mogućnosti intenziviranja kozarske proizvodnje individualnog sektora u uvjetima kooperacije odnosilo se na utvrđivanje proizvodnih karakteristika (mliječnosti) importiranih alpina koza te domaće balkanske i križanki domaće balkanske i sanske koze. Prosječna dnevna količina mlijeka proizvedena od 3. do 8. mjeseca laktacije koza alpina pasmine kretala se od 0, 740 do 1, 250 ; balkanske koze od 0, 890 do 1, 280 i križanaca od 0, 784 do 1, 3 L. Prosječne količine sastojaka mlijeka dostigle su istim redom ove vrijednosti: suha tvar 11, 74 ; 11, 85 i 12, 24 %, mliječna mast 3, 63 ; 3, 63 i 3, 78 % ; proteini 2, 86 ; 2, 94 i 3, 19 % ; laktoza 4, 34 ; 4, 53 i 4, 40 % ; mliječni pepeo 0, 767 ; 0, 763 i 0, 797 % ; stupanj kiselosti 6, 48 ; 6, 67 i 7, 33 SH te točka ledišta mlijeka (-0, 542), (-0, 543) i (-0, 545) C.
kozje mlijeko; laktacija; količine i sastav mlijeka; točka ledišta
nije evidentirano
engleski
Goats milk production - variations in milk yields and composition during lactation
nije evidentirano
goat milk; lactation; yields and composition of milk; freezing point
nije evidentirano