Mesne pasmine goveda i proizvodnja goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj (CROSBI ID 351649)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Gongeta, Barbara
Mijić, Pero
hrvatski
Mesne pasmine goveda i proizvodnja goveđeg mesa u Republici Hrvatskoj
Simentalska te Hereford, Charolais i Angus su najzastupljenije pasmine goveda koje se upotrebljavaju za proizvodnju mesa u Hrvatskoj, osim teladi dobivene od krava iz mliječnih stada holsteina. Proizvodnja mesa u Hrvatskoj još uvijek zaostaje za onom u zemljama Europske Unije. Međutim, provođenjem dugoročnih programa za unapređenje govedarske proizvodnje i iskorištavanjem prirodnih resursa proizvodnja bi se mogla povećati. Hrvatska bi tako mogla u konačnici proizvoditi dostatne količine goveđeg mesa za podmirenje potreba domaćeg tržišta, ali i za izvoz. Poticanjem domaćih proizvođača na proizvodnju goveđeg mesa, odnosno tov goveda, sve je popularniji postao sustav proizvodnje krava – tele. Ovaj sustav je zanimljiv proizvođačima iz više razloga: ekonomski je najisplativiji, a s druge strane zahtijeva malo ljudskog rada. U tom su sustavu goveda za vrijeme pašne sezone na pašnjaku, a zimi pod nadstrešnicama. Ovo je sustav u kojemu se mogu učinkovito iskoristiti zemljišne površine, a koje se ne mogu iskoristiti za bilo kakvu drugu poljoprivrednu proizvodnju.
mesne pasmine ; goveda ; proizvodnja ; Hrvatska
nije evidentirano
engleski
Meat producing cattle and beef production in The Republic of Croatia
nije evidentirano
meat producing cattle ; beef ; production ; Croatia
nije evidentirano
Podaci o izdanju
45
02.12.2008.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Osijek