Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 374835

Klizišta - Odnos korisnika prema njihovom postanku, rizicima i sanaciji šteta


Mihalić, Snježana
Klizišta - Odnos korisnika prema njihovom postanku, rizicima i sanaciji šteta // Sigurnost : � opis za sigurnost u radnoj i � ivotnoj okolini, 37 (1994), 2; 87-192 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, stručni)


Naslov
Klizišta - Odnos korisnika prema njihovom postanku, rizicima i sanaciji šteta
(Landslide - Causes, risk and remidiation)

Autori
Mihalić, Snježana

Izvornik
Sigurnost : � opis za sigurnost u radnoj i � ivotnoj okolini (0350-6886) 37 (1994), 2; 87-192

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, stručni

Ključne riječi
Klizišta - okolinska opasnost; sigurnost građevina u stambenoj i radnoj okolini; sudjelovanje građana; pilot-anketa; izobrazba o klizištima
(Landslide; geohazard; safety of citizens; citizens participation; questionnaire; education)

Sažetak
Klizanje tla je prirodan proces oblikovanja reljefa. Nepravilnom izgradnjom, neprimjerenom uporabom i održavanjem zgrada, prometnica i ostalih građevina, te djelatnostima na samom zemljištu (poljodjelstvo, vrtlarstvo i sl.), na područjima podložnim klizanju, pogoršavaju se uvjeti u životnoj i radnoj okolini, u smislu smanjene sigurnosti i degradacije kvalitete ljudskog okoliša. U odnosu na čovjeka, klizišta su vrlo nepovoljna u pogledu zdravstvene, fizičke i ekološke sigurnosti. Problem nije moguće riješiti samo tehničkim sredstvima, jer i sam korisnik može svojim postupcima potencirati ili prouzročiti nastanak klizišta. Za uspješno i potpuno savladavanje ovih opasnosti bitan preduvjet je da građani budu educirani i dobro obaviješteni o klizištima kao opasnostima u okolišu. Sa stanovnicima odabranih lokacija na podsljemenskom području, koje su ugrožene procesima klizanja, provedeno je anketno ispitivanje kako bi se ustanovilo koliko građani znaju o tom problemu, te njihova motiviranost za proširenjem znanja odgovarajućom izobrazbom. Pilot-anketom je ustanovljeno da bi izobrazba i obavještavanje građana bili ujedno i njihovo osposobljavanje za aktivno sudjelovanje u zaštiti od klizišta, a potvrđen je i njihov interes za proširenjem znanja.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Rudarstvo, nafta i geološko inženjerstvo



POVEZANOST RADA


Projekt / tema
2-11-345

Ustanove
Rudarsko-geološko-naftni fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Snježana Mihalić Arbanas, (205022)